De Belgische chemiereus Solvay voert een waardevermindering door van 1,5 miljard euro in zijn boeken. Dat heeft alles te maken met de impact van de coronacrisis op middellange termijn.
Waar gaat het om? Solvay kondigt in een trading update een ‘non-cash bijzondere waardevermindering’ aan. Het bedrijf vindt dat sommige activa te hoog gewaardeerd staan in de eigen boekhouding en plakt er voortaan een lager bedrag op. Dat leidt tot kosten, die evenwel puur boekhoudkundig zijn en geen cashbetaling vereisen. Het gaat wel om een groot bedrag: de totale waardevermindering loopt op tot 1,5 miljard euro.
Wat is minder waard geworden? Het probleem situeert zich vooral in de divisie Composite Materials, die geavanceerde lichte materialen maakt voor onder meer vliegtuigbouwer Boeing. Solvay kondigde recentelijk al een herstructurering aan. De afdeling ontstond bij de overname van het Amerikaanse Cytec in 2015. Solvay boekt nu 1,2 miljard euro aan goodwill, de immateriële waarde die erbij kwam bij die overname, weer weg, om aan te duiden dat de afdeling fundamenteel minder waard is geworden. De overige 300 miljoen euro aan waardeverminderingen zijn afkomstig van diverse materiële en immateriële activa, zegt Solvay.
Gaat het dan zo slecht? Solvay maakt onderscheid tussen de korte en de lange termijn. De waardeverminderingen dringen zich op ‘gezien de verslechtering van de economische prestaties op korte- en middellange termijn als gevolg van Covid-19’, zegt het bedrijf. ‘Op lange termijn blijft de fundamentele aantrekkelijkheid van de divisie onaangetast, gedreven door de vraag naar lichtgewicht producten, elektrificatie en efficiënt gebruik van hulpbronnen.’
Hoe zwaar is de impact van de coronacrisis? Dat hangt af van de activiteit, zegt Solvay:
- Activiteiten in de olie- en gassector, de auto-industrie en de luchtvaart werden het zwaarst getroffen, met een omzetdaling van ongeveer 40 procent.
- De activiteiten in de bouw- en mijnbouwsector daalden met ongeveer 20 procent.
- Andere belangrijke markten voor Solvay, zoals gezondheidszorg, agro/voeding, huishoudelijke & persoonlijke verzorging en elektronica hebben zich goed staande gehouden of groeiden zelfs.
- De totale omzet van Solvay in april en mei daalde met 20 procent in vergelijking met de niveaus in 2019.
- De groep verwacht dat soortgelijke trends in de vraag zich in de maand juni zullen voortzetten.