De federale regering riep Brussels burgemeester Philippe Close en diens korpschef op het matje over het toelaten van de massabetoging tegen racisme, tegen alle coronamaatregelen in.
- Vanmorgen om 9 uur ontving premier Sophie Wilmès (MR) de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). Bedoeling was om ‘overleg te plegen’ en te kijken hoe ‘spanningen in de toekomst zullen worden vermeden’. Aanleiding was de betoging van zondag tegen racisme, waar 10.000 mensen samen waren gekomen op het Poelaertplein in Brussel, aan het Justitiepaleis.
- Die meeting, waarop ook de korpschef Michel Goovaerts en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aanwezig waren, was een grote sof overigens: ‘Er werd aan herinnerd dat België nog steeds in een gezondheidscrisis zit, en dat de bescherming van de gezondheid van de mensen boven alles prioritair moet blijven. Alle verantwoordelijken die aanwezig waren, houden eraan om de bevolking te bedanken voor de inspanningen die ze heeft gedaan om de voorschriften te volgen, wat ervoor heeft gezorgd dat de gezondheidstoestand verbeterd is’, zo liet Wilmès na afloop weten. Wel beslist door Wilmès: voortaan is het de Nationale Veiligheidsraad die knopen doorhakt over betogingen.
- Hoewel volgens de maatregelen tegen corona dat soort bijeenkomsten streng verboden zijn, had de Brusselse burgemeester z’n steun verleend voor de protesten. Bovendien kwam er ook geen bevel om in te grijpen, toen rellen ontstonden, waarbij de politievakbonden met een dikke vinger naar Close wezen.
- Die neemt niets terug van z’n beslissing om de betoging te laten doorgaan, ondanks het massale schenden van de richtlijnen rond corona. Wat het niet ingrijpen betreft: de Brusselse korpschef schoot meteen z’n baas Close ter hulp. Op Twitter liet hij verstaan dat hij, en niemand anders, het bevel had gegeven die dag. ‘Ik ontken met klem dat de burgemeester dergelijk order om niet tussen te komen zou hebben gegeven. De beslissing om in te grijpen, de manier waarop en de uitvoering van de orders, komt van mezelf en ik draag de volle verantwoordelijkheid’, zo liet Michel Goovaerts, de korpschef, weten.
- Uiteraard is en blijft Close wel politiek verantwoordelijk voor de politie, naast uiteraard minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Die was erg actief in z’n communicatie tijdens de coronacrisis, als het op het verbieden van zaken aankwam. In heel de saga rond Brussel is hij doodstil gebleven tot nu toe.
- Overigens liet Close al weten dat de betoging op de superkern zaterdag uitgebreid besproken is, en dat De Crem dus helemaal op de hoogte was. Daar was toen al duidelijk dat liberalen en socialisten niet op dezelfde lijn zaten.
- De politievakbonden zijn hoe dan ook razend. Want uitgerekend op een betoging tegen politiegeweld op een zwarte man, in de VS, kwam het tot fors geweld tegen de politie.
- Bij de Sp.a besliste men ondertussen dat de politici die voor hen meeliepen in de betoging, onder meer Vlaams sp.a-fractieleider Hannelore Goeman, in zelfquarantaine gaan gedurende twee weken. De partij wil niet dat de risico’s op een heropflakkering van corona geminimaliseerd worden.
- Ook Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) was op de manifestatie aanwezig, en liep dus net als 10.000 anderen een verhoogd risico, door de coronavoorschriften naast zich neer te leggen. Maar Gatz beslist niet in quarantaine te gaan. ‘Hij stond tijdens de betoging heel de tijd op een hoek van het plein, op veilige afstand (1,5 meter) van iedereen, met mondmasker en de nodige handhygiëne voor en na de betoging’, zo laat z’n kabinet weten.