Het voorbije jaar heeft het publiek wereldwijd voor 20,2 miljard dollar opgenomen muziek gekocht. Dat betekent een toename met 8,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de International Federation of the Phonographic Industry (Ifpi). De sectororganisatie wijst erop dat hiermee voor het vijfde jaar op rij een groei kon worden gemeld.
Dat is vooral te danken aan de groeiende populariteit van de muziekstreams. Er is wel een lichte groeivertraging. Twee jaar geleden kon immers een omzetgroei met 9,7 procent worden gemeld.
Streaming
Uit het rapport van de Ifpi blijkt dat streaming het voorbije jaar de muzieksector 11,4 miljard dollar inkomsten heeft bezorgd. Dat betekende een stijging met 22,9 procent tegenover het jaar voordien. Streaming vertegenwoordigde daarmee 56,1 procent van de totale omzet van de opgenomen muziek. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat streaming meer dan de helft van de markt voor zich opeist.
De vooruitgang die streaming boekte was bovendien ruimschoots voldoende om de achteruitgang van de fysieke muziekdragers – 5,3 procent tot 4,4 miljard dollar – op te vangen. Het verlies van deze fysieke muziekdragers was trouwens kleiner dan het jaar voordien.
De groei van de streaming-sector werd aangedreven door een toename van 24,1 procent bij de betalende abonnementen. Er waren eind vorig jaar 341 miljoen gebruikers van betalende muziekstreams. Dat betekende een stijging met 33,5 procent tegenover hetzelfde tijdstip het jaar voordien. Betalende streaming vertegenwoordigde 42 procent van de totale omzet van de opgenomen muziek.
Latijns-Amerika
De Verenigde Staten bleven ook vorig jaar de grootste markt, gevolgd door Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Zuid-Korea en China. Voor het vijfde jaar op rij werd echter de sterkste groei opgetekend in Latijns-Amerika, waar de omzet een toename met 18,9 procent liet optekenen.
De Verenigde Staten en Canada toonden een groei met 10,4 procent. Die regio vertegenwoordigde 39,1 procent van de wereldwijde omzet. Europa, de tweede grootste markt van de wereld, meldde een inkomstenstijging met 7,2 procent. Spanje was daar met een stijging van 16,3 procent de sterkste groeier, gevolgd door Italië (8,2 procent).
Azië kende een stijging met 3,4 procent. Opvallend daarbij is de Japanse markt, die een inkrimping met 0,9 procent toonde.
De inkomsten van de muzieksector bevinden zich nu opnieuw op het niveau van anderhalf decennium. Toen was er van streaming echter nog nagenoeg geen sprake. Fysieke verkopen garandeerden toen nog altijd een meerderheid van de verkopen. Bij het begin van deze eeuw werden nog omzetten van ongeveer 23 miljard dollar geregistreerd.