Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zijn wereldwijd voor 679 miljard dollar fusies en overnames geregistreerd. Dat betekende een daling met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Refinitiv.
De activiteit is volgens het rapport teruggevallen tot het laagste niveau in vier jaar tijd.
Europa
De achteruitgang moet volgens Refinitiv in grote mate worden toegeschreven aan de uitbarsting van de corona-epidemie. In aantallen was er sprake van een daling met 14 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Daarmee is de activiteit teruggevallen tot het laagste niveau in zes jaar.
Bij overnames van meer dan 10 miljard dollar is er sprake van een daling met 57 procent. In de Verenigde Staten is het volume aan fusies en overnames tegenover het eerste kwartaal vorig jaar met 51 procent gedaald tot 252 miljard dollar. Daarmee is de activiteit teruggezakt tot het laagste niveau in zes jaar.
In Europa was er daarentegen meer dan een verdubbeling tot 232 miljard dollar. Dat was vooral te danken aan vijf grote overeenkomsten die in de regio konden worden opgetekend vooraleer de impact van het coronavirus werd ervaren. Azië boekte een inkrimping met 17 procent tot 142,9 miljard dollar.
Sberbank
De grootste transactie gedurende de eerste drie maanden van dit jaar werd opgetekend in Rusland. Daar werd Sberbank, de grootste bank van het land, voor een bedrag van 39 miljard dollar overgenomen door het Russische National Wealth Fund (NWF).
Daarna volgen de overname van verzekeraar Willis Towers Watson door zijn sectorgenoot Aon (30 miljard dollar) en de verkoop van de liftendivisie van het Duitse industriële concern ThyssenKrupp (18 miljard dollar).
Wanneer naar de sectoren wordt gekeken, staan de financiële services op de eerste plaats (172,9 miljard dollar), gevolgd door de industrie (148,2 miljard dollar) en technologie (76,9 miljard dollar).
Experts verwachten voor de volgende maanden een versnipperde markt. ‘Wellicht zal de activiteit worden gedomineerd door reddingsoperaties, herstructureringen en nationaliseringen’, meent het persbureau Reuters. ‘Regeringen en centrale banken zullen willen optreden om de economie te ondersteunen.’