In Tasmanië moeten duurzame bronnen binnen een kleine twintig jaar 200 procent van de lokale energiebehoefte kunnen dekken. Dat heeft de Tasmaanse premier Peter Gutwein aangekondigd. Dat beleid zou zich moeten vertalen in een verdubbeling van de Tasmaanse energie uit water, wind en zon.
Premier Gutwein stelt dat Tasmanië, een eilandstaat behorend tot Australië, over twee jaar een energievoorziening met 100 procent duurzame bronnen zal kunnen garanderen. ‘Er komt echter een aangepast plan,’ belooft Gutwein. ‘Dat moet ervoor zorgen dat Tasmanië de duurzame energiecentrale van Australië blijft.’
Waterstof
‘Dit beleid zal ook in staat zijn om investeringen aan te trekken en banen te creëren. Bovendien zal de keuze Tasmanië in staat stellen de motor te blijven van de Australische overstap naar een duurzame economie.’
Tasmanië zorgt met zijn nieuwe doelstellingen volgens Gutwein voor een Australische primeur. Bovendien is die keuze wellicht ongeëvenaard in de rest van de wereld.
Centraal in dit plan staat de verdere ondersteuning van de productie van waterstof, waarin 50 miljoen dollar zal worden geïnvesteerd. ‘Binnen twee tot vier jaar zou Tasmanië met de productie van waterstof op basis van hernieuwbare bronnen moeten kunnen starten,’ aldus Gutwein.
‘Tegen het eind van dit decennium wil Tasmanië ook beginnen met de commerciële export van waterstof. Dat zal honderden banen creëren en miljarden dollar in de Tasmaanse economie injecteren.’
Gutwein wijst er nog nog dat Tasmanië al een lange traditie op het gebied van klimaatactie heeft. De staat, die in belangrijke mate op waterkracht kan terugvallen, is er de voorbije dertig jaar de uitstoot van broeikasgassen met 95 procent terug te schroeven.
‘Geen enkele Australische regio heeft een lagere uitstoot per hoofd van de bevolking dan Tasmanië,’ zegt hij. ‘Tasmanië is zelfs één van de regio’s met de laagste emissieniveaus van de hele wereld.’
Energie-connector
De plannen van Gutwein vergen echter een geïntegreerd infrastructuurbeleid. Dat moet de hele puzzel van het Tasmaanse duurzame energiepolitiek in elkaar doen passen.
Centraal daarin staat de Marinus Link, een tweede energie-connector die Tasmanië met het Australische vasteland verbindt. Die moet elektriciteit exporteren, waardoor Tasmanië financiële middelen kan verzamelen om verder in hernieuwbare energiebronnen te investeren.
Inmiddels heeft Tasmanië ook het windmolenpark Granville Harbor, met een vermogen van 112 megawatt, in gebruik genomen. Die opstart moet de staat boven de grens van 100 procent hernieuwbare energie brengen.