Zaterdag is D-Day voor Venezuela

Zaterdag wordt de belangrijkste dag uit de recente geschiedenis van Venezuela. Een groep parlementsleden van de oppositie, aangevoerd door zelfverklaard president ad interim Juan Guaidó, wil dan samen met duizenden vrijwilligers proberen een konvooi met humanitaire hulp (etenswaren en geneesmiddelen) vanuit buurland Colombia het land binnen te krijgen. Daar liggen al wekenlang tonnen hulpgoederen opgeslagen. Volgens president Maduro is dat voor niets nodig, omdat er geen humanitaire crisis in zijn land is.

Maduro heeft nu naast de grens met Colombia ook de grens met Brazilië laten afsluiten. Verder zijn een aantal strategische Venezolaanse eilanden niet meer toegankelijk voor het publiek.

Er staat veel op het spel.  Ofwel zal het Venezolaanse leger de doorgang van het konvooi verhinderen en zullen er doden vallen [de eerste dode is ondertussen al een feit], ofwel doet het leger dat niet, waarop een domino-effect dreigt. De val van het regime Maduro lijkt dan een feit.

Venezuela hulpgoederen
EPA-EFE/ERNESTO GUZMAN JR

De VS spelen hoog spel 

Tientallen landen hebben ondertussen Guaidó als legitieme interim-president erkend. Onder hen de Groep van Lima, die naast Canada een vijftiental Midden- en Zuid-Amerikaanse landen groepeert. Maar ook de VS, Japan en de belangrijkste EU-landen steunen Guaidó.

De VS spelen hoog spel in Venezuela. Vice-president Mike Pence zal maandag in Colombia de Groep van Lima ontmoeten. Daar zal hij volgens het Witte Huis “de concrete stappen vastleggen die een transitie naar de democratie in Venezuela moeten garanderen.”

Maar er is geen plan B. Als het leger trouw blijft aan Maduro is er geen consensus voor een militaire interventie vanuit de buurlanden. Meest voor de hand liggend lijkt dan een scenario, waarbij het regime Maduro van buitenuit wordt uitgehongerd en van alle cash wordt afgesloten. Zo’n oorlog kan maanden duren. Dit is een land dat niets meer produceert. Alles moet worden geïmporteerd en op voorhand betaald.

Maduro en militairen
EPA-EFE/MIRAFLORES

Wat doen Rusland en China?

In diplomatieke kringen is te horen dat Rusland en China ondertussen rekening houden met de val van Maduro. Beijing zou al onderhandelingen voeren met de oppositie. Het land heeft 20 miljard dollar uitstaan in Caracas. Maar het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat.

Volgens de krant El Universal heeft Rusland Guaidó gevraagd onderhandelingen op te starten met Nicolas Maduro. Moskou blijft tot nader order het regime Maduro steunen. Maar de Russische Gazprombank heeft deze week  de rekeningen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA bevroren om in regel te zijn met de Amerikaanse sancties. Dat heeft grote politieke gevolgen, omdat olie nog de enige bron van inkomsten van Maduro en zijn handlangers is.

Richard Branson

De Britse miljardair Richard Branson organiseert zaterdag dan aan de Venezolaans-Colombiaanse grens een concert. Daar zullen grote sterren van de Latijns-Amerikaanse muziekscène optreden. Onder hen Juan Luis Guerra en Luis Fonsi (“Despacito”).  Dat moet helpen Maduro’s verzet te breken. Maar wat verderop heeft die een tegenconcert geprogrammeerd. 

Terwijl de muzikanten spelen, zullen duizenden vrijwilligers proberen de humanitaire hulp over de grens te krijgen. Zaterdag is D-Day in Venezuela.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.