3 redenen waarom de Venezolaanse dictator Maduro gewoon op zijn stoel blijft zitten

Op Rusland en China na heeft geen enkel land met enig aanzien de overwinning van de Venezolaanse president Nicolas Maduro bij de presidentsverkiezingen van zondag erkend. De VS, de EU en alle buurlanden van Venezuela hebben hun ambassadeurs teruggeroepen voor consultatie en/of bijkomende sancties aangekondigd. De VS vaardigde maandag een verbod voor Amerikanen uit om Venezolaanse obligaties te kopen, dat van staatsbedrijven inbegrepen.

Toch is de kans klein dat het regime in Caracas zich snel overgeeft. Daar zijn een aantal redenen voor: 

  1. De VS kopen op dagbasis nog altijd 450.000 vaten olie van de dictatuur Maduro. Europese bedrijven op hun beurt zouden rederijen kunnen verbieden de Venezolaanse olie te vervoeren. Maar Washington, noch de EU hebben zin in nog meer onrust op de oliemarkten dan vandaag al het geval is. Een boycot van Venezolaanse olie zou de olieprijzen nog verder opdrijven en die staan vandaag al op hun hoogste niveau in de laatste 4 jaar. Maduro  afsluiten van oliedollars zou daarenboven meer negatieve gevolgen hebben voor de gewone bevolking dan voor de kliek rond de dictator, die zich zorgeloos en onbeperkt bevoorraadt op de zwarte markt.
  2. Maduro lijkt nog altijd de steun van het leger en van andere invloedrijke partijen te hebben. En dat blijft belangrijker dan de steun van een hongerende en noodlijdende bevolking. Die begrijpt ook dat het nog lang niet ‘game over’ is, want elke dag opnieuw verlaten 5.000 Venezolanen hun land. 
  3. De Venezolaanse oppositie blijft hopeloos verdeeld en raakte het niet eens over de vraag of de verkiezingen al dan niet moesten worden geboycot. Parlementsvoorzitter Barbosa noemde de overwinning maandag ‘oplichterij’ en ‘een farce’. Maar ook hij moest toegeven dat de oppositie haar rol niet speelt. Zolang die oppositie niet met één stem spreekt, zal Maduro zich niet naar de onderhandelingstafel laten dwingen.

Conclusie

Venezuela mag dan al aan het imploderen zijn, zo lang de oliedollars blijven binnenkomen, het leger de dictator blijft steunen en de oppositie verdeeld blijft, zal weinig Maduro van de macht kunnen verdrijven. En wanneer landen beginnen hun ambassadeurs weg te halen, vermindert ook hun invloed in het land.

Meer