Satoshi Nakamoto, da’s het bekendste pseudoniem binnen de cryptocurrency. Nakamoto is de uitvinder van bitcoin, maar zijn echte identiteit is nog altijd een mysterie. Met goede redenen: wie claimt Nakamoto te zijn, krijgt sowieso de FBI op z’n dak.
De Shakespeare onder de cryptocurrencymakers, zo zou je Satoshi Nakamoto kunnen noemen. Hij is de grondlegger of uitvinder van bitcoin. Eigenlijk is het vrij simpel: Nakamoto heeft de ideeën achter cryptocurrency ontwikkeld en mag dus met alle eer gaan lopen.
Wat heeft Satoshi Nakamoto gedaan?
Satoshi Nakamoto is de naam die boven de white paper over cryptocurrency staat. Een white paper is een term die vooral in sales gebruikt wordt. Het is een methode of systeem om een probleem op te lossen (meestal: hoe krijgen we meer verkocht). In de paper, ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’ legt Nakamoto de basisprincipes van elektronische cash, blockchain (lees hier meer over blockchain) en het mining van bitcoin (lees hier alles over de basisprincipes van het mining van bitcoin) uit.
Maar wie Satoshi Nakamoto echt is, dat blijkt één van de grootste mysteries van de cryptocurrencywereld te zijn. Nakamoto geeft wel een e-mailadres, maar zijn identiteit is een pseudoniem. Wie er achter dat pseudoniem zit, is tien jaar na de whitepaper, nog altijd niet duidelijk. Het zou om een collectief kunnen gaan, want voor veel mensen lijkt het logisch dat deze ingewikkelde principes niet door één mens zijn verzonnen. Echt wel de Shakespeare van de cryptocurrency dus: in zekere zin doet het er zelfs niet toe wie hij is, want de resultaten zijn er wel degelijk.
Nakamoto hield zich van 2008, het jaar dat de whitepaper gepubliceerd werd, tot 2010 bezig met de ontwikkeling van bitcoin. Nadien trok hij zich terug in de schaduwen en sindsdien bleef hij ver weg van het fenomeen. Hij bleef wel minen, en is intussen goed voor bijna een miljoen bitcoin.
Hoeveel verdient hij?
Wat we wel weten is dat Satoshi Nakamoto één van de rijkste mensen ter wereld is. Hij heeft natuurlijk van in het begin in bitcoin geïnvesteerd en dat maakt hem een multimiljardair. De opbrengsten van het minen gaan al jaren naar dezelfde rekening, de privérekening van een onbekend persoon dus. Nakamoto zou zo’n zeven miljard dollar waard zijn, genoeg om in de top vijftig rijkste mensen binnen te rollen.
Hoe weten we dat? Techblogger Sergio Demian Lerner bekeek bitcoinstatistieken en zag dat één grootverdiener betrokken was bij het eerste begin van bitcoin. Er is daarbij een regelmatig patroon zichtbaar, met regelmatige prestaties en rustperiodes. Daarbij ontdekte Lerner ook dat de bitcoin die gemined werden, op dezelfde rekening blijven staan, ze worden dus niet uitgegeven. Rijk is Nakamoto dus wel, maar hij schijnt de opbrengsten van z’n bitcoin niet nodig te hebben.
Wat is de echte naam van Satoshi Nakamoto?
Maar is er dan echt niemand die een poging heeft gedaan tot het ontmaskeren van de echte naam van Satoshi Nakamoto? De meeste gespecialiseerde bitcoinbloggers hebben een soort moratorium rond het onderwerp gecreëerd. Zij hebben te veel respect voor de geestelijke vader(s) van de cryptomunt om zijn identiteit bekend te maken, zelfs als ze die zouden weten.
Wat is het idee daarachter? Dat als we de identiteit van Satoshi Nakamoto zouden kennen, dan zou de hele cryptocommunity naar hem kijken als een soort Bijbelse vader of orakel, die wijsheden kan zeggen over bitcoin. Met andere woorden: zijn woord zou wet zijn en dat gaat in tegen de democratische principes achter bitcoin.
Dat heeft de pers natuurlijk niet tegengehouden om uit te vissen wie Satoshi Nakamoto echt is. Zowel Newsweek als Wired en Gizmodo deden een gok naar wie de uitvinder van bitcoin is, maar dat had dramatische gevolgen voor tenminste één van die mensen.
Dorian Nakamoto
Newsweek was de eerste nieuwsoutlet die dacht Satoshi Nakamoto ontmaskerd te hebben. In dit artikel, gepubliceerd in 2014, beweerde journalist Ben Wiseman dat de Amerikaanse Japanner Dorian Nakamoto achter bitcoin zat. Handig: de twee delen een achternaam en Nakamoto is een computerkenner. De Amerikaan woont in de San Gabriel-wijk van Los Angeles, bij zijn bejaarde grootmoeder.
Er is maar één probleempje: Nakamoto ontkent in alle talen ook maar iets met bitcoin te maken te hebben. De cover klinkt ook behoorlijk licht, al snel klinken er stemmen dat iemand uit de kennissenkring of buurt van Nakamoto ’s mans achternaam zou geleend hebben. Nadat de paparazzi enkele weken voor zijn deur kamperen, gaat de storm weer liggen, intussen wordt ervan uitgegaan dat Dorian Nakamoto inderdaad niet Satoshi Nakamoto is.
Craig Wright
Een jaar later was het de beurt aan Wired en Gizmodo. De twee techmagazines wezen met de pijlen naar Craig Wright, een Australische computerprogrammeur. Enkele maanden na het artikel laat Wright verrassend weten dat Wired en Gizmodo het bij het rechte eind hebben. Hij wil een einde maken aan alle speculatie en geeft daarom toe, stelt hij zelf.
Wright zegt er ook meteen bij dat hij niet de enige man achter de cryptomunt is, ook programmeur Hal Finney zou hem geholpen hebben. Uiteraard wordt de man overspoeld met vragen en media en drie dagen later komt Wright op zijn woorden terug. “Ik ben hier niet sterk genoeg voor, het spijt me, vaarwel”, klinkt het.
De FBI op je dak
Begrijpelijk: Wright had nauwelijks toegegeven of de FBI en de belastingsdienst stonden aan z’n deur. Het Federal Bureau of Investigation is begrijpelijkerwijze ook geïnteresseerd in de man of vrouw die de financiële wereld op z’n kop kan zetten. Later werd Wright aangeklaagd voor fraude: hij zou papieren hebben vervalst om de bitcoin van zijn overleden zakenpartner in handen te krijgen.
Er gaan ook stemmen op die zeggen dat de FBI intussen al lang weet wie Satoshi Nakamoto is, maar bewijs daarvan is ook nooit geleverd.
Willen we Satoshi Nakamoto kennen?
En dus blijven we op zoek gaan naar het gezicht achter de bitcoin: is het de Hongaarse Nick Szabo, toch Hal Finney of zelfs Elon Musk? In elk geval is duidelijk dat Nakamoto zijn privacy waardeert en er ettelijke miljoenen voor over heeft om zijn identiteit geheim te houden. In bitcoinkringen mag er dan wel veel nieuwsgierigheid zijn naar de ware gedaante van Nakamoto, volgens de principes van de bitcoin is het ook wel logisch dat zijn ware naam (of namen) geheim blijft.
Het zal niet helpen dat je blijkbaar de halve wereld op je dak krijgt als iemand nog maar suggereert dat je ooit een belangrijke white paper schreef.