Wat is EOS en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

EOS is op dit moment de vijfde grootste cryptocurrency. Het wordt door velen de “ethereum killer” genoemd. Deze titel werd al aan een aantal cryptomunten gegeven, maar EOS lijkt toch de sterkste concurrent van ethereum te zijn. Dit is waarom.EOS is een van de nieuwste cryptocurrency’s. Het kwam pas uit in januari 2018, maar wist in iets meer dan een half jaar uit te groeien tot de vijfde grootste cryptomunt op de markt. Hoe het daarin wist te slagen, lees je hier.

Wat is EOS?

EOS is dus een heel jonge cryptomunt, maar dat betekent niet dat het een onervaren munt is. De oprichter is namelijk Dan Larimer, een bekende naam in de wereld van de cryptocurrency’s. Larimer ontwikkelde in 2014 het cryptonetwerk BitShares en in 2016 creëerde hij het sociale netwerk Steemit. Deze website is vergelijkbaar met Reddit. Je kan er net als op Reddit posts upvoten, met dat verschil dat je daar bij Steemit ook echt cryptomunten voor ontvangt. Dit is steem, een cryptomunt die op dit moment 252.667.127 dollar (217 miljoen euro) waard is. Je kan steem vergelijken met de dogecoin, wat je op Reddit soms bij een upvote krijgt. Meer informatie over dogecoin, vind je hier.

Larimer had dus al wel wat ervaring met cryptocurrency’s voor hij in januari 2018 EOS oprichtte. Met EOS wilde Larimer een cryptomunt creëren die gebruikt kan worden in zijn andere bedrijven, maar die ook ethereum achterna wil. Omdat EOS over een sterker protocol beschikt dan ethereum, wordt de munt vaak omschreven als de “ethereum killer”. 

Via EOS wil Larimer ook zijn systeem van delegated Proof-of-Stake verder uitbouwen. Binnen dit systeem is er nood aan een munteenheid die het bezit van iemand kan uitdrukken en bijgevolg de macht van die persoon op de stemming kan aantonen. Hieronder leggen we uit hoe dit systeem in z’n werk gaat.

Delegated Proof-of-Stake (DPOS)

Voor BitShares ontwikkelde Larimer zijn eigen alternatief op Proof-of-Stake: de zogenaamde Delegated Proof-of-Stake. Alle cryptocurrency’s hebben behoefte aan een validatiesysteem om zo frauduleuze transacties te kunnen onderscheppen. Bitcoin gebruikt hiervoor het Proof-of-Work systeem. Dit is het systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van mining. Een groot nadeel hiervan is dat dit een heel energie-intensief proces is. Bij mining moeten computers namelijk zo snel mogelijk een soort rekensom oplossen, waarbij de snelste een beloning ontvangt. Dit is een heel competitief proces, waarbij steeds meer mensen hun krachten bundelen in zogenaamde ‘mining pools’. Deze groepen werken op hun beurt centralisering in de hand. Want als deze groepen sterker worden, kunnen ze de markt gaan domineren en zo frauduleuze transacties goedkeuren in hun eigen voordeel. Als je meer wil weten over mining, kan je dat vinden in dit artikel.

Een oplossing daarvoor is Proof-of-Stake, wat gebruikt wordt bij ethereum. Daarbij verloopt het verificatieproces op een meer willekeurige manier. In plaats van een systeem met miners, wordt hier namelijk gebruik gemaakt van zogenaamde ‘validators’ die willekeurig worden aangeduid om een transactie te verifiëren. Doordat het hierbij gaat om aangewezen personen is er dus geen noodzaak om de snelste te zijn en daarvoor gebruik moeten maken van de beste en meest energievretende computer(s). Maar ook hier zit er een vorm van hiërarchie verweven in het systeem. Proof-of-Stake werkt namelijk met ‘stakes’, dit zijn bedragen waarmee je je moet inkopen. Dat bedrag is variabel, maar hierbij telt: hoe meer je investeert, hoe groter de kans dat je ‘willekeurig’ gekozen wordt. Hierdoor is het dus toch weer hiërarchisch en worden de rijkeren bevoordeeld. (Meer over Proof-of-Stake vind je hier.)

Delegated Proof-of-Stake (DPOS), zoals ontwikkeld door Larimer, gaat daarin nog een stapje verder en werkt niet met ‘miners’ of ‘validators’ maar met ‘witnesses’. Dit zijn mensen die verkozen worden door de personen die de cryptomunt bezitten en die, wanneer ze verkozen worden, de macht hebben om blokken aan de blockchain toe te voegen door ze te valideren. Iedereen die de cryptocurrency bezit, heeft ‘stemrecht’, maar zij die meer bezitten, hebben een stem die meer doorweegt. Er is hier dus nog steeds een vorm van hiërarchie aanwezig, maar deze weegt veel minder door dan in het geval van Proof-of-Work of de gewone Proof-of-Stake. Deze hiërarchie blijft aangewezen omdat mensen zo aangezet worden om meer te investeren in de cryptomunt, maar hoe kleiner deze impact, hoe beter. 

Hoeveel is EOS waard?

Op het moment van schrijven is één EOS (EOS) 5,89 dollar waard, dit is iets meer dan 5 euro. Doordat  EOS gebruik maakt van het delegated Proof-of-Stake systeem worden er geen nieuwe munten gemined. In totaal bestaat er 1.006.245.120 EOS, waarvan er 906.245.118 EOS in omloop is. De overige 100.000.002 EOS zit bij het bedrijf block.one, waarvan Daniel Larimer CEO is en de munt uitbrengt. Deze iets meer dan 100 miljoen EOS zal gebruikt worden om nieuwe ontwikkelingen door te voeren en de cryptocurrency zo een stevigere positie te geven.

EOS is een relatief nieuwe munt, die in een korte tijd toch wist uit te groeien tot de vijfde grootste cryptomunt op de markt. Het marktaandeel van EOS ligt op dit moment op 5.337.717.673 dollar (4,57 miljard euro). In mei 2018 haalde EOS z’n hoogste marktaandeel met 17.662.094.195 dollar (15,1 miljard euro). 


© coinmarketcap.com

Waarom is EOS zo’n populaire cryptocurrency?

EOS heeft een groot deel van z’n populariteit te danken aan z’n oprichter: Daniel ‘Dan’ Larimer. Larimer heeft over de laatste jaren zijn strepen verdiend in de wereld van de cryptocurrency en wordt gezien als een betrouwbare speler binnen deze industrie. Daarom geloven ook veel mensen in de munt die hij ontwikkeld heeft. Door zijn verdiensten in de cryptowereld wist Larimer bovendien een enorm fortuin uit te bouwen. Volgens Forbes zou hij namelijk zo’n 600 à 700 miljoen dollar (514 à 600 miljoen euro) bezitten.

EOS heeft daarnaast nog voordelen doordat het gebruik maakt van delegated Proof-of-Stake, ontwikkeld door Larimer. Dit is tot op heden het meest eerlijke systeem, waarbij de rijkeren het minste bevoordeeld worden op het vlak van cryptocurrency. Verder kan het ook als een voordeel gezien worden dat er bij EOS geen transactiekosten worden aangerekend. EOS kan bovendien enorm veel transacties op hetzelfde moment aan. Zo voorspellen sommigen dat EOS miljoenen transacties per seconde zou kunnen verrichten.

Moet je investeren in EOS?

EOS is een veelbelovende cryptocurrency. Want hoewel het een heel jonge munt is, heeft het toch al het vertrouwen van veel experts kunnen winnen. Het feit dat een ervaren rot in het vak als Larimer de man achter deze cryptocurrency is, maakt dat velen er vertrouwen in hebben dat het hier niet om een scam gaat.

Bovendien toonde EOS zich bijzonder sterk tijdens de grote crash in de cryptomarkt. Waar de grote munten te maken kregen met grote verliezen, bleef EOS gestaag groeien. Iets dat toch opmerkelijk was voor een munt die op dat moment nog maar enkele maanden oud was. EOS maakte bovendien tot voor kort gebruik van de blockchain van ethereum en is pas recentelijk, op 14 juni 2018, overgeschakeld op z’n eigen blockchain. Het blijft dus een heel jonge crypto, waardoor de kans op “beginnersfoutjes” nog steeds bestaat.

Anderzijds zijn er ook stemmen die niet geloven in EOS. Zij zijn van mening dat de cryptomunt z’n nut nog niet bewezen heeft en tegelijkertijd geen duidelijk doel naar voren schuift. Hierdoor zien experts EOS vaak als een munt die puur dient om andere techonologieën, zoals bijvoorbeeld de delegated Proof-of-Stake, te ondersteunen. Daniel Larimer en Brandan Blumer (de CEO van Block.One) hebben beiden ook al laten vallen dat ze eigenlijk meer geïnteresseerd zijn in blockchain dan in cryptomunten. En dat ze blockchain ook ruimer zien dan louter cryptocurrency. Ze zijn namelijk van mening dat de technologie achter blockchain nuttig kan zijn voor heel wat andere doeleinden.

Waar kan je EOS kopen?

Voor je EOS kan aankopen, moet je beschikken over een wallet. Wallets die geschikt zijn voor EOS zijn onder andere altcoin.io, infinito en Scatter. Meer informatie over wallets vind je hier.

EOS is te koop op verschillende websites, waaronder Kraken en Bitfinex. Hier kan je EOS kopen met dollar en euro. Maar je kan ook terecht op de websites Binance en OKEx, maar daar zal je wel eerst bitcoin voor moeten aankopen op een andere website en deze dan gebruiken om EOS aan te kopen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.