Waarom Europese bedrijven niet anders kunnen dan Iran te verlaten

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: economische sancties werken wel degelijk. Amper een week nadat de VS zich terugtrokken uit het Iran-akkoord, kondigt de Franse oliemaatschappij Total aan dat het een miljardeninvestering in een gasproject in Iran nog voor 4 november stopzet.

De reden? Total heeft van in het begin gesteld dat het zich niet kan veroorloven blootgesteld te worden aan welke secundaire sanctie dan ook.

CEO’s van grote bedrijven kunnen zich gewoon niet veroorloven in de clinch te gaan met de VS. Zeker Total niet, wiens financiering voor 90% door Amerikaanse banken wordt voorzien en wiens kapitaal voor 30% in Amerikaanse handen is. Verder bevindt 10 miljard dollar aan activa van het bedrijf zich op Amerikaans grondgebied.

De VS mogen dan al niet meer zijn wie ze ooit waren, het globale financiële systeem is een gebied waar de Amerikanen nog steeds de lakens uitdelen.

Ruim tweederde van de internationale handel wordt volgens de BIS (Bank for International Settlements) nog altijd in dollars verrekend. Ook de globale reserves worden voor eenzelfde percentage in dollar aangehouden. 


© Statista

Europa dreigt nu een van de grote verliezers van Trumps beslissing te worden. Naast Total heeft ook  het Duitse Siemens al aangekondigd dat het geen zaken met Iran meer kan doen.

Conclusie: De EU zet alles op alles om het akkoord, dat de nucleaire ontwikkeling van Iran moet remmen in ruil voor minder sancties, toch nog te redden. Maar wie zaken doet met Iran zal daadwerkelijk van het Amerikaanse financiële systeem worden afgesneden. Ondanks alles wat dezer dagen in Brussel en Teheran mag worden beslist zal meer dan één Europees bedrijf zijn akkoorden met Iran moeten herbekijken. Of hebt u zich als eens afgevraagd waarom de Franse bank BNP Paribas in 2014 een boete van 9 miljard dollar aan Washington heeft betaald?

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.