Dubai moet alle nieuwe woningbouw voor een periode van een of twee jaar opschorten. Dergelijke maatregel is noodzakelijk om een economische ramp te voorkomen. Een aanhoudend overaanbod op de vastgoedmarkt kan immers desastreuze gevolgen hebben. Dat zegt Hussain Sajwani, voorzitter van Damac Properties, een van de grootste bouwbedrijven van Dubai.
In een gesprek met het persbureau Bloomberg benadrukt Sajwani dat men het probleem nu moet aanpakken. Dat zal immers een nieuwe groei in de toekomst mogelijk maken. Indien dit niet lukt, dreigt volgens Sajwani een ramp.
Waardeverlies
Andere leidinggevenden drongen eerder al op een beperking van de bouwactiviteit in Dubai aan. De lokale vastgoedsector bereikte vijf jaar geleden een piek, maar is sindsdien door een voortdurende afkalving gekenmerkt. De prijzen van het residentieel vastgoed zijn in Dubai met ongeveer 30 procent gedaald. Voorspellingen van een heropleving zijn nooit ingevuld.
Volgens ramingen van makelaar Jones Lang LaSalle (JLL) zullen ontwikkelaars dit jaar in Dubai ongeveer 30.000 nieuwe woningen bouwen. Dat is twee keer de vraag die in het emiraat aanwezig is.
‘Damac heeft de afgelopen twee jaar het aantal nieuwe projecten drastisch verlaagd,’ getuigt Sajwani. ‘De onderneming zal zich concentreren op de verkoop van zijn bestaande inventaris.’
Toch zal de ontwikkelaar dit jaar nog vierduizend woningen voltooien. Ook voor volgend jaar staan nog eens zesduizend panden op het programma.
Slechte leningen
Sajwani waarschuwt tevens dat het negeren van het overaanbod ook de lokale banken zwaar in problemen kan brengen. ‘Door het waardeverlies van het vastgoed dreigen de banken immers vaker met slechte leningen te zullen worden geconfronteerd,’ zegt hij. ‘Er zullen daardoor ook hogere voorzieningen tegen wanbetalingen moeten worden genomen, waardoor echter de winstgevendheid zal worden aangetast.’
‘Het domino-effect van de vastgoedproblemen is duidelijk,’ benadrukt Sajwani. ‘De economie van Dubai is immers sterk afhankelijk van onroerend goed.’
Sajwani noemt vooral zijn concurrent Emaar Properties, voor 29 procent in handen van de regering van Dubai, als een grote verantwoordelijke voor de problemen. Volgens hem biedt Emaar onder meer afbetalingsplannen aan die speculatie zouden aanmoedigen.
‘De meeste grote ontwikkelaars, zoals Meraas en Nakheel, hebben de nieuwbouw stopgezet of zwaar teruggebracht,’ betoogt Sajwani. ‘Emaar blijft echter nieuwe eigendommen op de markt dumpen.’