De Schotse hoofdstad Glasgow hield ooit de twijfelachtige titel van ‘Europese hoofdstad van de moord’. Maar de voorbije 10 jaar is de moordratio in de stad met 60% gedaald. Het succesrecept: geweld als een ziekte beschouwen.
Hoe Schotland geweldmisdaden bestrijdt
Tussen 1980 en 2000 kende Schotland een explosie van alcoholmisbruik, werkloosheid en inkomensongelijkheid. Als gevolg daarvan werd het land ondergedompeld in een zware maatschappelijke crisis.
In 2005 werd het land overspoeld door een misdaadgolf die haar gelijke in de Schotse geschiedenis niet kende. De Verenigde Naties noemden Schotland dat jaar ‘het meest gewelddadige van alle rijke landen’. Het probleem accentueerde zich voornamelijk in de Schotse hoofdstad Glasgow, waar een concentratie van bendegeweld de moordratio tot driemaal hoger had geduwd dan in de rest van het land.
De oprichting van de Violence Reduction Unit (VRU)
In 2005 oordeelde de politie in de stad dat het buitensporige geweld niet langer kon worden genegeerd. De regionale politie van de stad richtte dan een speciale eenheid op: de Violence Reduction Unit (VRU) of eenheid ter reductie van geweld. Deze eenheid werd de enige ter wereld die het probleem wilde aanpakken door geweld als een ziekte, eerder dan het als een gewoon maatschappelijk fenomeen te gaan beschouwen. Maar wel als een ziekte die mits de gepaste preventieve maatregelen vermeden kon worden.
Niet enkel werden werkgroepen opgericht om geweld in de maatschappij te voorkomen, ook werden de straffen voor misdadigers die geweld bleven plegen sterk verzwaard. Mits lobbying werden de straffen voor mensen die messen op zich dragen op 10 jaar tijd verdrievoudigd.
Halvering van de moordratio
De aanpak was dermate succesvol dat het werkterrein van de VRU een jaar later al was uitgebreid tot het ganse land. Sinds 2006 zijn de misdaden met geweldpleging met 49% gedaald. Het aantal moorden is met 47% gedaald, bijna een halvering dus. De Schotse gezondheidszorg heeft mee van deze significante daling in het aantal misdaden geprofiteerd.
Sinds 2007 zijn het aantal ziekenhuisopnames van mensen die het slachtoffer werden van geweldplegingen met 56% gedaald. Ook de economie heeft geprofiteerd. Elke moord kost de belastingbetalers in het Verenigd Koninkrijk 2 miljoen euro, een som die het budget van de ganse VRU overschrijdt.