Key takeaways
- De voedselinflatie in het Verenigd Koninkrijk bereikte het hoogste punt in 18 maanden en steeg naar 4,2 procent.
- Stijgende kosten van essentiële producten zoals eieren, boter en chocolade drijven de prijzen op.
- Verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen en beperkte voorraden cacaobonen houden de chocoladeprijzen hoog.
De voedselinflatie in het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste niveau in 18 maanden bereikt. Dat komt door stijgende prijzen voor essentiële producten zoals eieren, boter en chocolade.
Uit de winkelprijsmonitor van het British Retail Consortium (BRC) blijkt dat de voedselprijzen in het jaar tot augustus met 4,2 procent zijn gestegen, tegenover 4 procent in juli. Dit is de snelste groei van de voedselprijzen sinds februari 2022. Gegevens van het Office for National Statistics bevestigen deze resultaten. Ze tonen een vergelijkbare stijging van de kosten van alledaagse voedingsmiddelen in het afgelopen jaar.
Factoren achter de prijsstijging
De directeur van BRC schreef de prijsstijgingen toe aan factoren zoals een sterke vraag, een beperkt aanbod en stijgende arbeidskosten. Ze noemde in het bijzonder “aanzienlijke stijgingen” in de prijzen van basisproducten zoals boter en eieren als gevolg van deze druk. De prijzen van chocolade zijn ook gestegen door het aanhoudende wereldwijde tekort aan cacaobonen, veroorzaakt door een combinatie van klimaatverandering en plantenziekten.
Het NIQ, dat het Observatorium van Voedselprijzen van de BRC samenstelt, noemt bijkomende oorzaken. Daarbij gaat het onder meer om verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketen, seizoensgebonden schommelingen in voedselprijzen onder invloed van het weer en hogere operationele uitgaven door bedrijven.
Chocolade blijft uitzonderlijk duur
De aanhoudend hoge kosten van chocolade, die gestegen zijn van ongeveer 4.000 Britse pond (4.635 euro) per ton in 2023 tot ongeveer 13.000 Britse pond (15.064 euro) per ton, is een verdere last voor de consument. Bedrijven hebben een deel van deze kostenstijging opgevangen, maar hebben uiteindelijk prijsstijgingen van 10-20 procent op sommige producten doorberekend. In extreme gevallen zijn bedrijven gedwongen om producten van hun menu te schrappen vanwege onhoudbare productiekosten.
De voedselinflatie draagt bij aan een meer algemene trend
De stijgende voedselprijzen maken deel uit van een bredere trend van stijgende inflatie in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de laatste gegevens van het Office for National Statistics bedroeg de inflatie in het Verenigd Koninkrijk 3,8 procent in het jaar tot juli, tegen 3,6 procent in juni. Over een langere periode is het verschil nog groter. De voedselprijzen stegen in de vijf jaar tot juli met ongeveer 37 procent, vergeleken met een stijging van 4,4 procent in de vijf jaar daarvoor. (jv)
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

