In Galicië, een Spaanse provincie die in het zuiden grenst aan Portugal, denkt een enkele vastgoedmakelaar ruim 400 kleine dorpen te kunnen verkopen. Tot nog toe heeft hij drie dorpen verkocht, terwijl een vijftal dorpen wordt klaargemaakt om in de verkoop te gaan. Maar in totaal zijn er meer dan 400 van deze dorpjes rijp om in de aanbieding te gaan.
Volgens makelaar Mark Adkinson is het enige obstakel nog het opsporen van originele bewoners die een eigendom achterlieten, maar al jaren, vaak zelfs decennia geleden, vertrokken. Vaak is een volledig jaar nodig om enkel het papierwerk klaar te krijgen.
In alle dorpen zijn aanzienlijke investeringen nodig, al staat de regio bekend om zijn natuurlijke schoonheid. Zelfs de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow raadde de fans van haar Goop-website vorig jaar aan geld te investeren in vastgoed in Galicië.
De voorbije decennia heeft het Spaanse platteland steeds meer mensen zien vertrekken. Originele bewoners die zijn gebleven zien ook geen heil in de verkoop van eigendommen aan buitenlanders.
Een dorp met zes huizen en 8 hectare grond in de nabijheid van het strand van Viveiro is recent verkocht voor 250.000 euro. Een habbekrats lijkt dat, omdat een huis in de provincie Galicië gemiddeld rond de 220.000 euro kost. Maar de dorpen zijn jarenlang verlaten geweest en er zijn grote investeringen nodig om de reparaties te financieren.
In Galicië wonen gemiddeld minder dan 13 mensen per vierkante kilometer
Moest Galicië tussen 1850 en 1950 een eerste golf emigranten zien vertrekken, dan zijn het nu de jongeren die vertrekken en de steden of andere EU-landen opzoeken. Wanneer men weet dat de Spaanse geboorteratio met 1,31 kinderen per vrouw de op één na laagste is van de EU, is de rekening snel gemaakt. Over een periode van tien jaar is het aantal geboorten in Spanje met 40,7 procent gedaald.
Driekwart van de Galicische gemeenten heeft sinds 2001 een daling van de bevolking moeten ondergaan. Er wonen nu minder dan 12,5 mensen per vierkante kilometer. Dat rangschikt binnen de EU rangschikt als ‘een gebied met risico voor het volledig verdwijnen van de bevolking’
In de jaren na de financiële crisis trachtte de Spaanse regering buitenlanders aan te trekken om te vermijden dat de vastgoedprijzen op het Spaanse platteland zouden instorten. Dat resulteerde in toenemende verkopen, waarna de regering buitenlanders zelfs een Spaans paspoort ging aanbieden in ruil voor investeringen. Maar de economische groeivertraging binnen de EU heeft de appetijt van potentiële kopers gestild. Net als de overgewaardeerde euro en zelfs de Brexit. Nu in Spanje ook de vastgoedprijzen zijn beginnen stijgen, is de interesse verder verwaterd.