Jarenlang hebben Amerikaanse politici gewaarschuwd voor een scenario dat zich ondertussen heeft voltrokken. China mocht de wedloop om durzame energie niet winnen. Want dat zou jobs kosten en de afhankelijkheid van olie enkel doen toenemen. Maar dat is exact wat is gebeurd.
Drie grafieken geven aan welke inhaalbeweging China de voorbije jaren heeft gemaakt. Ze werden samengesteld op basis van gegevens van de Rhodium Group.
De juiste beweegreden
China heeft uiteraard de juiste beweegreden: het land moet 1,4 miljard inwoners van energie voorzien. Die mensen reizen en moeten thuis van elektriciteit worden voorzien. Verder kampt het land met een enorm probleem. Niet de klimaatwijziging, maar de luchtvervuiling heeft de Chinezen tot actie bewogen. Ook ligt de beslissingsbevoegdheid in het land veel makkelijker dan in de VS of Europa. Alle macht is geconcentreerd bij de partijtop. Het is niet dat de VS niets doen. Maar terwijl in Amerika naar steeds nieuwere en meer performante technologieën wordt gezocht, heeft China al lang werk gemaakt van de implementatie.
1. Elektrische wagens
[media-credit name=”© Axios” align=”aligncenter” width=”1622″][/media-credit] China heeft vorig jaar bijna 1 op 2 elektrische wagens geproduceerd die in de wereld werden gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Het gaat om een doelbewuste en geconcentreerde inspanning. Die wordt door de centrale regering geleid en op provinciaal niveau gesteund.
Nearly half of all #EVs sold in 2016 were made by Chinese manufacturers, a big change from just two years earlier https://t.co/xUeDXLJ92l pic.twitter.com/PkMB3kbCli
“” IEA (@IEA) September 21, 2017
2. Zonne-energie
[media-credit name=”© Axios” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit] China is al jarenlang de wereldkampioen in de productie van zonnepanelen. Het heeft daarbij kunnen profiteren van de expertise die het land had opgebouwd in de maakindustrie. Volgens de IEA is het land verantwoordelijk voor 60% van de globale productie van zonnepanelen.De Chinese dominantie op dit vlak begint nu Amerikaanse producenten te verontrusten. Die vragen de regering Trump invoertaksen te heffen om de stroom aan goedkopere Chinese zonnepanelen aan banden te leggen. Ooit werden die zonnepanelen voornamelijk naar het Westen geëxporteerd. Maar vandaag wordt bijna 50% van de productie in eigen land geïnstalleerd.
3. Kernenergie
[media-credit name=”© Axios” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit] Terwijl buiten de oude nog volop draaien, werken onderzoekers aan een nieuwe generatie kerncentrales. Duurzaam moet de kernenergie van de toekomst zijn, maar ook veilig en goedkoop. China verwacht de komende decennia vierhonderd nieuwe kerncentrales te bouwen. Opmerkelijk in dat verband is dat TerraPower, een bedrijf dat werd opgericht door Bill Gates, zijn nieuw nucleaire technologie in China heeft uitgetest en geïmplementeerd. Het project kreeg ook de financiële steun van de Chinese overheid. Volgens CFO Marcia Burkey van TerraPower heeft China twee zaken die de VS niet hebben. Dat zijn een constante groei in de vraag naar elektriciteit en een langetermijnstrategie.