Wie via gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen wil komen, kan voortaan een inburgeringscursus volgen in zijn land van herkomst. Dat inburgeringstraject is niet verplicht, maar Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits (cd&v) wil dat dat in de toekomst wel het geval wordt.
Key Takeaways
- Nieuwkomers die via gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen komen, kunnen vanaf dit najaar in hun land van herkomst al een inburgeringscursus volgen.
- Het gaat om een cursus ‘maatschappelijke oriëntatie’, met de focus op normen en waarden en praktische zaken.
- Vlaanderen wil die inburgeringscursus in de toekomst verplicht maken, al moet dat gebeuren in samenspraak met de federale regering.
De nieuwe inburgeringscursus die in het land van herkomst kan gevolgd worden, is een project van Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits (cd&v), al bestaan de plannen daarover al langer. Het Agentschap Integratie en Inburgering hield de voorbije jaren zelfs kleine proefprojecten met een cursus in het Arabisch voor mensen uit Marokko, Libanon en Jordanië.
Land van herkomst
Die bleken succesvol en dus wordt het idee verder uitgebreid. De cursus is ondertussen al beschikbaar in 23 talen. Nieuwkomers kunnen die dan ook in hun herkomstland volgen in hun eigen taal. Daarbij kunnen ze ook rekenen op een begeleider vanuit Vlaanderen waarbij ze terechtkunnen als ze vragen hebben.
De inburgeringscursus is bedoeld voor arbeidsmigranten en migranten die via gezinshereniging naar Vlaanderen komen. Zij zijn samen goed voor 60 procent van de migratie naar ons land. Wie een langdurig verblijf in België aanvraagt, krijgt de cursus doorgestuurd.
Maatschappelijke oriëntatie
Het gaat om een cursus ‘maatschappelijke oriëntatie’. Het eerste deel gaat over rechten en plichten, normen en waarden voor het leven in België en is voor iedereen hetzelfde. Het tweede deel is specifieker. Voor arbeidsmigranten gaat dat deel over arbeidsrecht en sociale zekerheid, bij gezinsmigratie komen zaken zoals onderwijs, gezondheidszorg en toegang tot de arbeidsmarkt aan bod.
“Het aanbieden van de inburgeringscursus in het land van herkomst moet de integratie versnellen en nieuwkomers informeren over onze Vlaamse samenleving en de hier geldende normen en waarden. Nieuwkomers zullen zo hun zelfredzaamheid verhogen en vlotter de weg vinden naar onze arbeidsmarkt”, zegt Crevits.
Verplicht in de toekomst?
Voorlopig is de cursus nog niet verplicht, maar het is de bedoeling dat dat in de toekomst wel zo zal zijn. Daarvoor zijn er wel nog heel wat juridische en wettelijke problemen. De federale overheid is namelijk bevoegd voor migratie. Die spreekt in het regeerakkoord over “bindende (pre-)inburgeringsvoorwaarden”. Beide regeringen zitten dus duidelijk op dezelfde lijn.
“Op termijn is het de bedoeling om het traject in samenspraak met de federale regering verplicht te maken”, laat minister Crevits weten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!