Terwijl rentebeleid ECB de spaarrentes onder druk zet, stijgt het prijskaartje van een woonlening

Terwijl rentebeleid ECB de spaarrentes onder druk zet, stijgt het prijskaartje van een woonlening
Christine Lagarde – Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de achtste keer in minder dan een jaar tijd het mes gezet in de beleidsrente. Daardoor is de kans zeer groot dat de komende weken enkele banken de spaarrentes verder zullen verlagen. Intussen is zijn de hypotheekrentes gestegen.


Key takeaways

  • De ECB heeft voor de achtste keer in minder dan een jaar tijd de rente met 25 basispunten verlaagd.
  • De kans is groot dat de verdere versoepeling van het geldbeleid enkele banken zal aanzetten om de spaarrentes verder te verlagen.
  • We kunnen niet hetzelfde zeggen over de hypotheekrentes. Meer zelfs, die zijn de voorbije maanden gestegen.

Context: Zoals verwacht, heeft de ECB de rente opnieuw met 25 basispunten verlaagd.

  • Door die renteknip zakt de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling – tot 2 procent. Dat is het laagste niveau sinds december 2022.

Lagere spaarrentes in de maak?

Duiding: Kans is groot dat meerdere banken de spaarrentes zullen verlagen.

  • Sommige spelers hebben in aanloop naar het rentebesluit al het hakmes bovengehaald. Zo moet je bij de grootbank BNP Paribas Fortis (en haar zusterbanken Hello Bank! en Fintro) sinds begin deze maand tevreden zijn met een spaarrente van 0,5 procent als je je geld parkeert op een gewoon spaarboekje. Voor de rentewijziging was dat nog 0,6 procent.
    • Ook Belfius heeft onlangs gesleuteld aan de spaartarieven. De staatsbank heeft begin mei de rente op de klassieke spaarrekening verlaagd van 0,8 naar 0,7 procent.
  • Het valt op dat de twee andere grootbanken – KBC en ING – niet hebben gereageerd op de renteverlaging door de ECB in april. De jongste rentewijzing van KBC dateert van 16 april. Bij ING is dat al geleden van 1 maart. Zal de verdere versoepeling van het rentebeleid die banken nu ook aanzetten om de spaarvoorwaarden aan te passen?
    • De klassieke spaarrekeningen KBC en ING gaan momenteel gepaard met een rente van respectievelijk 0,7 en 1,5 procent.
  • Wie zoekt, vindt nog spaarboekjes met een rente van 2 procent of hoger. In totaal zijn er nog negen zulke spaarformules, leert de vergelijking van Spaargids.be ons. Voor de eerste renteknip van de ECB afgelopen zomer waren dat er nog meer dan twintig. In sommige gevallen kreeg je toen zelfs nog een spaarvergoeding van 3 procent of meer.
    • Opgelet: Veel van de rendabele spaarformules leggen je spaarbeperkingen op. De Ritme-Spaarrekening van vdk bank is met een rente van 2,85 procent de meest lucratieve rekening op de markt, maar je kunt maximaal 500 euro per maand sparen.

Ook dit: De broker Trade Republic reageert altijd meteen op een renteknip van de ECB. Het gaat hier om de rente die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen. Die bedraagt voortaan, net zoals de depositorente van de ECB, 2 procent.

Wachten op goedkopere woonleningen

Opgemerkt: Terwijl de spaarrentes dalen, stijgen de hypotheekrentes.

  • Volgens de rentebarometer van Immotheker is de gemiddelde rente op een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar en quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en actuele waarde van de woning) van minstens 81 procent sinds maart gestegen van 3,08 naar 3,41 procent. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2024.
  • Hoe komt dat? De ECB heeft met haar beleid vooral een impact op de kortetermijnrente. De langetermijnrente, waarop de banken zich baseren om de hypotheekrente te bepalen, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de marktverwachtingen, de overheidsfinanciën en wat er zich afspeelt in de economische wereld.
    • De Belgische tienjaarsrente (3,05%) schommelt momenteel op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Tussendoor heeft die wel enorme bokkensprongen gemaakt. In december was de langetermijnrente gedaald tot iets meer dan 2,6 procent, om vervolgens op te veren tot zo’n 3,4 procent in maart.
  • Pas wanneer de langetermijnrente afzwakt, zullen de kredietgevers waarschijnlijk de rente op de woonleningen naar beneden bijstellen. Al zal dat nog niet voor meteen zijn. Beleggers maken zich zorgen over de overheidstekorten in Europa, wat de langetermijnrente op een hoger niveau houdt. Ook de stimulusmaatregelen in sommige landen, waaronder Duitsland, duwen die rente hoger.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.