De meerwaardebelasting zorgt opnieuw voor discussie in de Wetstraat 16. Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v, zei afgelopen weekend dat Vooruit die taks ook wil laten gelden voor pensioenspaarders. Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, laat nu weten dat het de bedoeling is om enkel de meerwaarden na de 60e verjaardag van de pensioenspaarder te belasten. “Op die manier blijft de gewone spaarder gespaard”, klinkt het. Maar klopt dat wel?
Key takeaways
- Rousseau wil enkel pensioenspaarders belasten die tussen hun 60e en 65e verjaardag minstens 10.000 euro aan meerwaarden realiseren.
- De socialisten zijn ervan overtuigd dat op die manier enkel de rijkere Belgen die taks moeten betalen.
- Dat blijkt toch niet helemaal te kloppen. Onze berekening toont aan dat wie vroeg genoeg start met pensioensparen al snel honderden euro’s aan extra belastingen moet betalen.
Context: Het was de voorbije dagen verwarring troef over de meerwaardebelasting.
- Mahdi zei afgelopen weekend in een interview met VTM Nieuws dat Vooruit ook de pensioenspaarders een meerwaardebelasting wil laten betalen. “Dat zou een taks zijn op de kap van de middenklasse”, klonk het. De cd&v-voorzitter waarschuwde dat spaarders mogelijk duizenden euro’s extra aan de staat zouden moeten afdragen. Dat terwijl ze al op 60e verjaardag (of tiende verjaardag van het pensioenspaarcontract) een eindbelasting van 8 procent verschuldigd zijn aan de fiscus op hetgeen ze bijeen hebben gespaard via het individuele pensioensparen.
- Intussen heeft Vooruit gereageerd op de hetze. Rousseau wil dat de meerwaardebelasting enkel wordt toegepast op de winst die pensioenspaarders maken na hun 60e verjaardag. De voorzitter is er namelijk van overtuigd dat de gemiddelde pensioenspaarder tijdens die periode geen meerwaarde van 10.000 euro realiseert, waardoor die onder de vrijstelling valt.
Honderden euro’s aan meerwaardebelasting voor pensioenspaarder
Duiding: Maar klopt de redenering van Rousseau wel? Uit onze berekening blijkt dat de gemiddelde pensioenspaarder alsnog een meerwaardebelasting zal moeten betalen. We baseren ons daarbij op de historische rendementen. De voorbije vijf jaar brachten de pensioenspaarfondsen jaarlijks gemiddeld 4,12 procent in het laatje.
- We gaan voor dit voorbeeld uit van een 24-jarige die vandaag begint met pensioensparen via een fonds. Hij spaart elk jaar 1.050 euro. Dat is het maximale bedrag voor een belastingvermindering van 30 procent. We houden daarbij geen rekening met de indexering van dat bedrag. De regering heeft de fiscale plafonds hoe dan ook tot 2029 bevroren.
- Bij een gemiddeld rendement van 4,12 procent heeft de persoon uit ons voorbeeld op z’n 60e verjaardag 86.980 euro bijeengespaard. Op dat moment moet hij een eindbelasting van 8 procent betalen. De fiscus baseert zich daarbij op een fictief rendement van 4,75 procent, waardoor er 7.994,16 euro in de staatskas verdwijnt. De pensioenspaarder houdt dus 78.985,84 euro over.
- Indien hij nog vijf jaar verder spaart, ontvangt hij op z’n 65e verjaardag 102.589 euro, waarvan 18.353,16 euro aan meerwaarden. Dat bedrag springt dus boven de vrijstelling van 10.000 euro, waardoor de fiscus 835 euro int.
- Het bedrag kan fors oplopen als het geannualiseerde rendement hoger ligt. Indien een pensioenspaarfonds jaarlijks 5 procent opbrengt, loopt de meerwaardebelasting voor de spaarder uit ons voorbeeld op tot 1.781 euro.
Conclusie: Het klopt dus niet dat de voorgestelde regeling van Vooruit enkel de rijken raakt. Ook wie vroeg genoeg start met pensioensparen zal een meerwaardebelasting moeten betalen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.