Premier Bart De Wever (N-VA) geeft zichzelf en zijn regering nog een maand de tijd om een finaal akkoord te bereiken over de meerwaardebelasting. Tot op vandaag zijn de Arizona-partijen het nog niet eens over de details. Vooruit wil een taks zonder veel uitzonderingen, maar cd&v waarschuwt dat in zo’n geval ook de pensioenspaarders getroffen worden.
Key takeaways
- Vooruit wil een meerwaardebelasting met zo weinig mogelijk uitzonderingen. Volgens cd&v betekent dat onder meer dat de pensioenspaarders die taks ook zullen moeten betalen.
- Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v, waarschuwt dat pensioenspaarders daardoor tot duizenden euro’s extra zullen moeten afstaan aan de staat.
- De socialisten wijzen er dan weer op dat zij het mes willen zetten in de kosten, zoals de instapkosten, die de pensioenspaarders moeten betalen aan de financiële instellingen.
Duiding: Wat is de meerwaardebelasting?
- Dat is een taks van 10 procent die particuliere beleggers moeten betalen op de gerealiseerde meerwaarden. Er geldt wel een vrijstelling tot 10.000 euro per jaar. Bovendien voorziet het regeerakkoord in de aftrekbaarheid van minderwaarden binnen het jaar, zonder overdraagbaarheid.
- Er is een speciale regeling voor wie minstens 20 procent van de aandelen van een bedrijf bezit. In dat geval geldt er vrijstelling tot 1 miljoen euro. Zodra de gerealiseerde meerwaarde die kaap rondt, wordt er gewerkt met een getrapt systeem. De meerwaarde tussen 1 en 2,5 miljoen euro wordt belast tegen 1,25 procent. Het belastingtarief stijgt naar 2,5 procent voor meerwaarden tussen 2,5 en 5 miljoen euro en 5 procent voor meerwaarden tussen 5 en 10 miljoen euro. Meerwaarden vanaf 10 miljoen euro worden belast tegen 10 procent.
Meerwaardebelasting pensioenspaarders?
In het nieuws: Er blijft momenteel veel onduidelijkheid bestaan over wie er effectief die taks zal moeten betalen. Bijna elke partij heeft de voorbije maanden uitzonderingen voorgesteld. Zo gaan er stemmen op om bijvoorbeeld de pensioenspaarders vrij te stellen van de meerwaardebelasting. Maar dat is nog geen garantie.
- Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v, zei afgelopen weekend in een gesprek met VTM Nieuws dat er in de werkgroepen van de socialisten voorstellen rondgaan om de meerwaardebelasting ook te laten gelden voor pensioenspaarcontracten.
- “Als je dat binnenskamers kunt zeggen, dan moet je dat ook tegen de buitenwereld durven te zeggen”, is de redenering van de partij. “Maar we denken niet dat je dan veel partners gaat vinden binnen de regering of bij de publieke opinie.”
- Dat is hoe dan ook niet naar de zin van cd&v. Mahdi waarschuwt dat pensioenspaarders daardoor tot duizenden euro’s extra zullen moeten afstaan aan de staat. Dat terwijl ze al op 60e verjaardag (of tiende verjaardag van het pensioenspaarcontract) een eindbelasting van 8 procent verschuldigd zijn aan de fiscus op hetgeen ze bijeen hebben gespaard via het individuele pensioensparen.
- Volgens cd&v moet er gekozen worden: ofwel het totaal belasten aan 8 procent. Ofwel alleen de meerwaarde op het rendement aan 10 procent.
Snoeien in kosten pensioensparen
Opgemerkt: De socialisten herhalen dan weer dat ze de kosten van het pensioensparen (via de derde pijler) willen verlagen.
- Het gaat dan onder meer over de instapkosten. Zo blijkt uit een recent onderzoek van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) dat bij 14 van de 21 pensioenspaarfondsen die kosten oplopen tot 3 procent (van de premies).
- En daar stopt het niet. Pensioenspaarders moeten doorgaans ook doorlopende kosten betalen. Die bedragen gemiddeld 1,24 procent (van de opgebouwde reserve).
- Volgens Kamerlid Jeroen Soete (Vooruit) loopt het totale rendementsverlies voor de pensioenspaarder door alle kosten op termijn op tot zo’n 40.000 euro.
- Hij stelde daarom in april voor om instapkosten te beperken tot maximaal 1 procent en de lopende kosten tot 0,5 procent. “Met dit plan kunnen spaarders rekenen op zo’n 21.000 euro extra”, klonk het.
- Cd&v spreekt van een staaltje klassiek socialisme. “Een vestzak-broekzakoperatie, waarbij je de brave spaarder treft om je eigen gratispolitiek te kunnen voeren. Ze antwoorden niet op de vraag of ze het gaan doen, maar beginnen over een andere maatregel”, aldus Mahdi.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.