Nederlandse banken adviseren opnieuw om cash geld in huis te halen: moeten we in België dat voorbeeld volgen?

Nederlandse banken adviseren opnieuw om cash geld in huis te halen: moeten we in België dat voorbeeld volgen?
Bankautomaat – Getty Images

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een vereniging die bestaat uit onder meer de Nederlandsche Bank (DNB), banken en consumentenorganisaties, roept de Nederlanders opnieuw op om voldoende cash geld achter de hand te houden. Zo kunnen ze enkele dagen rondkomen in het geval dat het digitale betalingsverkeer plots volledig zou stilvallen. Moeten we in België dat voorbeeld volgen?


Key takeaways

  • Het MOB adviseert Nederlanders om 70 euro per volwassene en 30 euro per kind in huis te halen.
  • Dat moet voldoende zijn om drie dagen lang noodzakelijke uitgaven te financieren, waaronder de aankoop van voeding.
  • De Belgische bankenfederatie Febelfin volgt de aanbeveling van de vereniging niet. “We mogen vooral geen paniek zaaien”, klinkt het.

In het nieuws: Het MOB roept de Nederlandse consumenten op om zich voor te bereiden op noodsituaties waarin 72 uur lang het betalingsverkeer uitvalt. In zo’n geval is het onder meer niet mogelijk om elektronisch of digitaal te betalen in winkel.

  • “Consumenten kunnen het beste rond de 70 euro per volwassene en 30 euro per kind aan contant geld achter de hand houden en meerdere betaalmiddelen hebben”, klinkt het. “Met deze bedragen kunnen voor een periode van drie dagen de minimaal noodzakelijke uitgaven voor bijvoorbeeld water, voeding, medicijnen en vervoer worden gedaan.”
  • Een deel van het contante bedrag zou volgens de organisatie uit bankbiljetten moeten bestaan en een deel uit munten. “Geef de voorkeur aan bankbiljetten met lage waardes. En wat muntgeld betreft: probeer ongeveer vijftig munten van verschillende waardes in huis te hebben”, voegt het MOB eraan toe.
  • Het MOB wijst erop dat de betrouwbaarheid van het elektronisch betalingsverkeer groot is, maar “dat het toch belangrijk blijft om voorbereid te zijn op een noodsituatie.”

Opgemerkt: Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse financiële sector gezinnen adviseert om cash geld in huis te halen. Die heeft dat in het najaar van 2024 ook gedaan. Dat advies kwam er toen na een oproep van de minister van Defensie aan de Nederlanders om zich voor te bereiden op alle mogelijke oorlogsscenario’s.

Moeten Belgische gezinnen ook cash geld in huis halen?

Zoom out: Moeten we in België ook gehoor geven aan de oproep van de Nederlandse financiële sector?

  • De Belgische bankenfederatie Febelfin gaf in december al aan het voorbeeld van Nederland niet te volgen, en herhaalt die boodschap in een reactie aan onze redactie. “We mogen vooral geen paniek zaaien. De geopolitieke spanningen zijn ernstig maar ze zijn niet wezenlijk veranderd de jongste tijd. De overheid geeft momenteel ook geen signaal dat er momenteel nood is aan dergelijke maatregelen”, laat Isabel Marchand, woordvoerder van Febelfin weten. “Bovendien merken we dat banken en winkels voorbereid zijn op eventuele verstoringen van het betaalverkeer. Ze beschikken bijvoorbeeld over offlinebetaaloplossingen.”

Enkele nadelen van cash in huis halen

Duiding: Ook experts adviseren om niet plotsklaps je rekening leeg te plunderen.

  • Het is immers niet veilig om al jouw geld thuis te bewaren. Je riskeert immers het volledige bedrag te verliezen bij een diefstal of brand.
  • Bovendien wordt je geld op een zicht-en spaarrekening bij een faillissement beschermd tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling.
  • Cash geld knibbelt ook aan jouw koopkracht. Als je geld van je spaarrekening haalt, ontvang je niet langer een rente. Stel dat je 10.000 euro thuis houdt, verlies je bij een ongewijzigde inflatie (2,55%) na een jaar 255 euro aan koopkracht.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.