Meerderheid wil parlementair statuut hervormen: lagere pensioenen en kortere uittredingsvergoedingen

Meerderheid wil parlementair statuut hervormen: lagere pensioenen en kortere uittredingsvergoedingen
NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De vijf meerderheidspartijen leggen donderdag een aantal voorstellen op tafel om het parlementair statuut grondig te hervormen. Het gaat onder andere om lagere pensioenen, kortere uittredingsvergoedingen en lager vakantiegeld. De redenering van de regering is dat ook zijzelf, net als de rest van de bevolking, moeten besparen.


Key Takeaways

  • De federale meerderheid gaat donderdag een voorstel indienen om het parlementair statuut te hervormen.
  • De meerderheidspartijen willen pensioenen van parlementairen beperken, vakantiegeld verminderen en uittredingsvergoedingen korter maken.
  • Het idee achter die hervormingen is dat zij ook zelf moeten besparen.

“Binnen onze Arizonameerderheid is er grote consensus. Wat we vragen aan de bevolking moeten we ook voor onszelf toepassen. Geen privileges voor parlementsleden. Ik reken erop dat ons voorstel morgen unaniem wordt goedgekeurd op het Bureau van het parlement. De Arizonageneratie doet wat nodig is om onze sociale zekerheid te redden. We moeten meer dan ooit zelf het voorbeeld geven”, zegt N-VA-fractieleider Axel Ronse tegen VRT NWS.

Concreet zal de meerderheid donderdag een reeks hervormingen voorstellen aan het Bureau van het parlement. Daar zal dan vermoedelijk het licht op groen gezet worden.

Pensioenen en uitkeringsvergoedingen

Pensioenen van parlementairen zullen afgestemd worden op die van ambtenaren. Momenteel worden de pensioenen van parlementairen berekend op hun laatste gewerkte jaar. Dat zal veranderen naar het gemiddelde van de laatste tien jaar. Vanaf 2027 komt daar telkens nog één jaar bij tot het gaat om een gemiddelde over 45 jaar, zoals bij de rest van de bevolking. In de praktijk zullen zij dus een lager pensioen krijgen.

De indexering van de hoogste pensioenen zal verder ook vijf jaar lang worden afgetopt. Verder wordt er ook strenger nagegaan dat niemand over het Wijninckx-plafond zit. Dat stelt een maximum aan het pensioen van ambtenaren, maar kon in het verleden eenvoudig omzeild worden.

Ook vakantiegeld van gepensioneerde parlementairen daalt fors. Zij krijgen op dit moment jaarlijks één keer 92 procent van een volledig parlementair pensioen als vakantiegeld. Bij gepensioneerde ambtenaren bestaat die regeling ook, al gaat het bij hen om 10 procent. Op voor politici zal dat nu naar 10 procent gebracht worden. In de praktijk gaat het jaarlijks om zo’n 5.000 euro minder. De bedoeling is om deze nieuwe regeling ook voor al gepensioneerde ex-parlementariërs te laten ingaan, maar de vrees bestaat dat dat juridisch niet haalbaar is. Bij klachten zou zo mogelijk heel de hervorming gestald kunnen worden. Daarom wordt alles nog grondig onderzocht.

Uittredingsvergoedingen zullen beperkt worden tot één jaar in plaats van maximaal twee. De voorwaarden worden ook iets strenger. Aan het bedrag daarvan wordt wel niet geraakt, tot frustratie van oppositiepartij PVDA.

Geen alcohol

Tot slot is het nu ook definitief dat er geen alcohol meer te verkrijgen zal zijn in de cafetaria van het federale parlement. Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke zetelt, kondigde eerder al aan daar donderdag na de plenaire tegen te zullen protesteren. Hij zou dan zijn eigen alcohol meebrengen naar de Kamer.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.