Op een veiling van Christie’s in Hongkong is een handtas uit de reeks Birkin van Hermès verkocht voor een bedrag van 1,625 miljoen Hongkong dollar. Dat komt overeen met een som van 208.000 Amerikaanse dollar. Daarmee liet de veiling een nieuw record optekenen. Het vroegere record werd in mei vorig jaar met een bedrag van 1,375 miljoen Hongkong dollar geregistreerd. De veiling toont dat exclusieve accessoires zoals handtassen, schoenen en kledij tot de meest rendabele beleggingen behoren.
Dat blijkt ook uit een rapport van het platform Baghunter drie jaar geleden, dat het rendement van aandelen van de vijfhonderd grootste bedrijven op de Amerikaanse beurs, goud en een Birkin-handtas van Hermes over een periode van vijfendertig jaar bekeek.
Fluctuaties
De Amerikaanse beurs bleek over een periode van vijfendertig jaar – van het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw tot het midden van dit decennium – een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 11,66 procent te hebben opgeleverd. In het midden van het voorbije decennium boekten de aandelen een piekopbrengst van 37,20 procent. Elf jaar geleden daarentegen was er een dieptepunt met een verlies van 36,55 procent.
Goud leverde over diezelfde periode een gemiddeld jaarlijks rendement op van 1,9 procent. Acht jaar geleden bereikte de grondstof een piekprijs van ruim 1.571 dollar. Achttien jaar geleden was er daarentegen een dieptepunt van 271 dollar.
Dergelijke fluctuaties liet de Birkin-handtas daarentegen niet optekenen. De handtas nam jaarlijks gemiddeld 14,2 procent in waarde toe. Nooit was er echter een daling. De sterkste groei werd achttien jaar geleden genoteerd, toen de handtas een waardestijging met 25 procent realiseerde. In 1986 was er met een waardetoename van 2,1 procent de meest bescheiden winst.
Deze cijfers leiden volgens Baghunter tot verschillende conclusies. Zowel de aandelenbeurs als goud blijken immers onderhevig aan positieve en negatieve fluctuaties. Bij de Birkin-handtas, die bij de start van de jaren tachtig van de voorbije eeuw voor de eerste keer op de markt kwam, was er daarentegen alleen sprake van variërende niveaus van een positieve evolutie.
Risico’s
“Tevens tonen de statistieken de potentiële risico’s die met beleggingen in aandelen of goud zijn gemoeid,” aldus nog Baghunter. “Beleggers die hun aandelen op een piek in het midden van de jaren negentig verkochten, konden op een gezonde return rekenen. Wie echter elf jaar geleden tot een verkoop besliste, leed daarentegen een zwaar verlies.”
“Bij goud leverde een verkoop acht jaar geleden een sterke winst op. Eenzelfde operatie tien jaar eerder zou tot een enorm verlies hebben geleid. Daarentegen zou de verkoop van een Birkin-handtas altijd winst opleveren. De prijs van het product heeft over een periode van drieënhalf decennia immers alleen maar een stijging gekend.”
“Dit maakt van de Birkin-handtas verreweg de minst risicovolle investering van de drie beleggingen,” beweert Baghunter. “De waarde van aandelen en goud zijn afhankelijk van economische factoren. De exclusiviteit van de Birkin-handtas is echter een garantie voor een positieve uitkomst, zelfs in tijden van recessie.”
“De cijfers tonen dat beleggingen in aandelen of goud een enorm risico inhouden. De opbrengsten staan onder een sterke invloed van externe factoren waarover de belegger geen enkele controle heeft. Een investering in een Birkin-handtas is over een periode van vijfendertig jaar daarentegen veilig en stabiel gebleken. Alle indicatoren geven bovendien aan dat deze trend zich ook in de toekomst verder zal doorzetten.”