China gaat zijn één-kind-beleid vervangen door de regel dat elk gezin twee nakomelingen mag hebben. Officieel is dat nieuws nog niet aangekondigd, maar Chinese regeringsbronnen hebben het nieuwe beleid tegenover journalisten bevestigd.
In de praktijk verandert er voor veel Chinese gezinnen echter weinig. Rijkere inwoners van China betaalden vaak een boete om toch meer kinderen te kunnen hebben en voor veel andere Chinezen bestonden er uitzonderingen op de éénkindpolitiek.
Hoewel de Chinese overheidscommissie voor gezondheid en familieplanning niet wil bevestigen wanneer de éénkindpolitiek officieel zal ophouden te bestaan, ontkende ze niet langer dat de maatregel inderdaad wordt afgeschaft. Volgens de Chinese pers zou dat tegen volgende jaar moeten gebeuren.
De Chinese overheid zou met de ingreep willen voorkomen dat de bevolking te snel vergrijst, want tegen het midden van de eeuw dreigt één op de drie Chinezen ouder te zijn dan zestig jaar. Tegelijk is de regering echter ook bevreesd voor de effecten van een volledige afschaffing van het gezinsplanningsbeleid. Daarom wordt de oude regel vervangen door een tweekind-beleid.
Abortus en kindermoord
Overigens verandert er voor veel Chinezen in de praktijk waarschijnlijk niet veel. Volgens een studie moest slechts 37 procent van de Chinese koppels zich nog aan de éénkindpolitiek houden. Er bestonden uitzonderingen voor etnische minderheden zoals Tibetanen of Mongolen, voor inwoners van het platteland en voor burgers die zelf enig kind waren.
Ook konden ouders een boete betalen om toch een tweede kind te kunnen krijgen. Enkel voor ambtenaren en inwoners van grote steden werd de regel nog streng gecontroleerd.
Een afschaffing van de éénkindpolitiek zal volgens experts wel leiden tot een daling van het aantal gedwongen abortussen en het probleem van de kindermoorden verminderen.
In gezinnen die slechts één kind mochten krijgen, gebeurde het geregeld dat vrouwelijke embryo’s werden geaborteerd of dat pasgeboren meisjes werden gedood. Ook werden veel kinderen nooit officieel bij de overheid aangegeven.