Voor velen vormt mobiele telefonie van de vijfde generatie (5G) de basis van de toekomstige economie. De technologie zal immers allerhande innovatieve toepassingen – zoals zelfrijdende wagens, robotfabrieken of chirurgie op afstand – ondersteunen. Landen die de ontwikkeling van de technologie leiden, zullen volgens velen dan ook een overwicht – ook op het gebied van wapens – krijgen.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dan ook al gezegd dat de Verenigde Staten de 5G-wedloop moet winnen. Volgens sommige analisten dreigt die dominantie echter door China te zullen worden opgeëist.
Autoritair
“In de Verenigde Staten rollen de telecom-operatoren de 5G-technologie geleidelijk – stad per stad – uit,” zegt Stu Woo, technologie-correspondent voor de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal in China. “Tegen eind volgend jaar wil China echter al grote stedelijke regio’s een volledige dekking met 5G garanderen. Kort daarna zou ook de rest van het land volgen.”
“Zelfs steden die momenteel nog geen degelijke nutsvoorziening hebben, zullen volgens de Chinese autoriteiten snel met 5G zijn uitgerust.”
“China kan daarbij profiteren van zijn autoritaire structuur,” benadrukt Stu Woo. “De introductie van de technologie kan door de hogere overheid worden doorgedrukt. Dat gebeurde eerder ook al bij de aanleg van hogesnelheidslijnen en de infrastructuur voor de Olympische Spelen.”
“In de Verenigde Staten moet daarentegen worden opgebotst tegen de klachten van bewoners, die geen antennes in hun omgeving willen. Een verschil in visie tussen de Amerikaanse overheid en de operatoren legt eveneens een hypotheek op een snelle introductie van de technologie.”
Spooksteden
“De Amerikaanse autoriteiten blijven ervan overtuigd dat de Verenigde Staten hun leidinggevende positie in 5G zullen behouden,” betoogt Stu Woo. “Opgemerkt wordt dat over enkele jaren meer Amerikanen dan Chinezen op 5G zullen zijn aangesloten.”
“Een woordvoerder van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) wijst er daarbij op dat China bekend is voor verspillende massale infrastructuur-projecten die met schulden zijn gefinancierd. De talrijke Chinese spooksteden zijn daarvan volgens de woordvoerder een typisch voorbeeld.”
“Tegen eind dit jaar zal China 100 miljoen 5G-gebruikers tellen,” zegt Chris Lane, analist bij het bureau Bernstein, echter. “Geen enkel ander land zal daaraan kunnen tippen. De technologie zal voor een aantal Chinese bedrijven een bloeiperiode kunnen inleiden. Bovendien kan het land ook de wetenschappelijke braindrain tot stilstand brengen.”