Key takeaways
- Soldaten worden ingezet in Hongarije om de verspreiding van mond- en klauwzeer tegen te gaan.
- Oostenrijk sluit grensovergangen met Slowakije en Hongarije als voorzorgsmaatregel tegen de ziekte.
- Slowakije roept de noodtoestand uit na bevestiging van mond- en klauwzeer op drie boerderijen.
Eerste uitbraak van mond- en klauwzeer in meer dan vijf decennia
Hongarije kampt met de eerste uitbraak van mond- en klauwzeer in meer dan vijf decennia. De zeer besmettelijke ziekte werd ontdekt in de buurt van de grenzen met Slowakije en Oostenrijk, waardoor Hongarije soldaten heeft gemobiliseerd en ontsmettingsprotocollen in werking heeft gesteld om de verspreiding in te dammen.
Regionale reactie op de uitbraak
De Wereldorganisatie voor Diergezondheid heeft gewezen op de nabijheid van Oostenrijk en Slowakije, waardoor Oostenrijk ongeveer twee dozijn grensovergangen met zijn buren heeft gesloten als voorzorgsmaatregel tegen de ziekte. Slowakije heeft ondertussen de noodtoestand uitgeroepen na de bevestiging van de aanwezigheid van mond- en klauwzeer op drie boerderijen.
De ziekte vormt geen bedreiging voor de menselijke gezondheid, maar treft voornamelijk vee zoals runderen, varkens, schapen en geiten. Geïnfecteerde dieren vertonen symptomen zoals koorts en mondblaren. Uitbraken leiden vaak tot handelsbeperkingen en het afmaken van besmette dieren.
Onderzoek naar mogelijke oorzaken
De stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orban, Gergely Gulyas, heeft de mogelijkheid van een opzettelijke biologische aanval als oorzaak van de uitbraak geopperd, hoewel er geen concreet bewijs is geleverd om deze bewering te ondersteunen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!