Key takeaways
- TikTok riskeert een boete van 500 miljoen euro vanwege problemen met gegevensoverdracht.
- De Ierse DPC heeft onderzoek gedaan naar de praktijken van TikTok om mogelijk Europese gebruikersgegevens naar China te sturen.
- TikTok heeft erkend dat gebruikersgegevens in specifieke situaties toegankelijk zijn vanuit China, maar ontkent dat er routinematig informatie wordt overgedragen.
Boete voor TikTok
TikTok, de populaire sociale media-app van het Chinese bedrijf ByteDance, moet een enorme boete van 500 miljoen euro betalen van de Ierse commissaris voor gegevensbescherming (DPC). Deze boete komt voort uit een vier jaar durend onderzoek naar de praktijken van TikTok om mogelijk Europese gebruikersgegevens naar China te sturen. De beslissing van de DPC, die volgende week wordt verwacht, is een van de grootste boetes onder de strenge Europese GDPR-wetgeving voor gegevensprivacy en is de tweede boete die TikTok in minder dan twee jaar krijgt opgelegd.
Zorgen over gegevensoverdracht
In 2021 ontstond er bezorgdheid toen er beschuldigingen opdoken dat personeel in Peking toegang had tot persoonlijke gegevens van TikTok-gebruikers. Hoewel TikTok erkent dat gebruikersgegevens in specifieke situaties vanuit China toegankelijk zijn, ontkent het bedrijf dat er routinematig informatie naar het land wordt doorgestuurd. De kwestie heeft tot grote controverse geleid, omdat veel westerse landen het Chinese eigendom van TikTok als een nationaal veiligheidsrisico beschouwen vanwege de wettelijke vereisten van Peking voor bedrijven om gegevens op verzoek te delen.
Boete opgelegd
Deze vrees heeft geleid tot een verbod op TikTok op overheidsapparaten in verschillende landen. De Ierse DPC, die optreedt als TikToks primaire privacytoezichthouder in Europa, heeft samengewerkt met tegenhangers in andere landen om het boetebedrag, dat volgens Bloomberg meer dan 500 miljoen euro zal bedragen, definitief vast te stellen.
Reactie van TikTok
Deze nieuwste boete volgt op een boete van 345 miljoen euro die de DPC in 2023 aan TikTok oplegde voor inadequate omgang met gegevens van kinderen en onvoldoende maatregelen voor leeftijdsverificatie.
TikTok heeft verklaard 12 miljard euro te willen investeren in Europese gegevensbeveiliging, waaronder het opslaan van gebruikersgegevens in Noorwegen en Ierland en het gebruik van een Brits cyberbeveiligingsbedrijf, NCC, om het gegevensverkeer te monitoren.
TikTok verkoop in VS
De DPC weigerde commentaar te geven op de zaak, terwijl TikTok niet reageerde op verzoeken voor commentaar. Deze ontwikkeling valt samen met de aanstaande aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat ByteDance zijn Amerikaanse activiteiten zal verkopen in het kader van een nationale veiligheidswet die in 2022 werd aangenomen. Er zijn verschillende potentiële kopers naar voren gekomen, waaronder Amazon en Tim Stokely, oprichter van het adult content platform OnlyFans. Een bod gesteund door investeringsbedrijven Blackstone en Silver Lake, met steun van techgigant Oracle, is naar verluidt in de race, hoewel de goedkeuring van China voor een eventuele verkoop onzeker blijft.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!