Phishing-aanvallen nemen toe in België: 5,6 miljoen euro verloren in 2024

Phishing-aanvallen nemen toe in België: 5,6 miljoen euro verloren in 2024
Phishing – Getty Images

Key takeaways

  • De FOD Economie heeft in 2024 meer dan 2.300 meldingen over phishing ontvangen. De slachtoffers hebben in totaal ruim 5,6 miljoen euro verloren.
  • Phishing-zwendel gebruikt verschillende digitale kanalen en tactieken om slachtoffers te misleiden, waaronder e-mails, sms-berichten, telefoongesprekken en fysieke interacties.
  • De Belgische Federale Economische Dienst (FOD Economie) zelf is vaak het doelwit van phishing-campagnes, waarbij scammers frauduleuze e-mails versturen waarin ze beweren sociale tariefvoordelen aan te bieden of bedrijven aansporen om hun informatie bij te werken via verdachte links.

Phishing-aanvallen worden steeds geraffineerder en vormen een aanzienlijke bedreiging voor zowel individuen als organisaties. Alleen al in 2024 ontving de Belgische Federale Economische Dienst (FOD Economie) bijna 2.300 phishingmeldingen, wat resulteerde in meer dan 5,6 miljoen euro aan financiële verliezen.

Soorten phishing-aanvallen

Phishing maakt vaak gebruik van technieken zoals spoofing, waarbij aanvallers zich voordoen als legitieme e-mailadressen om vertrouwen te winnen, en quishing, waarbij QR-codes in e-mails of berichten worden gebruikt die naar kwaadaardige websites leiden of om betalingen voor fictieve schulden vragen.

  • De FOD Economie zelf is regelmatig het doelwit van phishing-campagnes, waarbij scammers frauduleuze e-mails versturen waarin ze beweren sociale tariefvoordelen aan te bieden of bedrijven aansporen om hun informatie bij te werken via verdachte links. Het herkennen van deze scams vereist waakzaamheid en voorzichtigheid.

Zichzelf beschermen tegen phishing

Controleer altijd de identiteit van de afzender voordat u op een link klikt of persoonlijke informatie verstrekt. Neem bij twijfel rechtstreeks contact op met de organisatie via de officiële contactgegevens op hun website. Wees op uw hoede voor ongevraagde e-mails of berichten waarin om gevoelige gegevens zoals wachtwoorden, gebruikersnamen of financiële informatie wordt gevraagd. Legitieme instellingen zullen nooit om deze informatie vragen via e-mail, sms of telefoon.

  • Als u een verdachte e-mail of verdacht bericht tegenkomt:
    • Klik niet op koppelingen of bijlagen.
    • Beweeg uw muis over een koppeling om de werkelijke URL-bestemming te bekijken. Vergelijk deze met het officiële websiteadres van de afzender.
    • Meld alle verdachte pogingen tot phishing bij ConsumerConnect en uw plaatselijke politie.

Preventie is de sleutel. Blijf op de hoogte van veelvoorkomende phishingtactieken en wees voorzichtig wanneer u online communiceert.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00