Abortuswet jaagt Netflix weg uit Georgia

De entertainmentbedrijven Netflix, Disney en Warner hebben ermee gedreigd hun opnames van films en televisieshows in de Amerikaanse staat Georgia stop te zetten. Reden is een nieuwe abortuswetgeving die Georgia wil implementeren. Ook NBC Universal benadrukte dat de wetgeving een belangrijke impact zou hebben op de keuzes voor toekomstige productielocaties. Georgia is een belangrijk centrum van de Amerikaanse entertainment-industrie. Vele producties kiezen immers voor locaties in de staat, waar de sector op aanzienlijke fiscale kortingen kan rekenen.

Brian Kemp, de gouverneur van Georgia, ondertekende vorige maand een wet die abortus onmogelijk zou maken vanaf het ogenblik dat bij de foetus een hartslag is opgemerkt. Dat gebeurt meestal bij een zwangerschap van ongeveer zes weken.

Vrouwenrechten

De American Civil Liberties Union (Aclu) heeft verzet aangetekend tegen de nieuwe wetgeving. Ook een aantal bewegingen voor vrouwenrechten zijn tegen de beslissing van Kemp in beroep gegaan. Indien de rechtbank zich echter achter de gouverneur schaart, zal de nieuwe wetgeving bij de start van het volgende jaar van kracht worden.

Een aantal celebrities en productiebedrijven hebben al aangekondigd Georgia voortaan te zullen boycotten. “Grote ondernemingen zoals Netflix en Disney kunnen echter een sterkere impact hebben,” zeggen Brian Stelter en Shannon Liao, redacteurs bij CNN Business. “Wanneer zij beslissen hun activiteiten naar andere locaties over te hevelen, dreigt de overheid belangrijke inkomsten te missen.”

“De bedrijven verwijzen daarbij naar de bekommernissen van een grote groep – vaak progressieve – acteurs en producers die hun films en televisieshows maken. De bemerkingen van deze grote concerns zullen alvast de aandacht van de lokale politici wekken.”

“Het zal voor ons bijzonder moeilijk worden om nog in Georgia te werken indien de nieuwe wetgeving daadwerkelijk van kracht zou worden,” bevestigde Bob Iger, chief executive van Disney. “Een groot aantal van onze toeleveranciers en medewerkers zal in dat geval niet langer in Georgia willen werken. Met die standpunten zullen wij ongetwijfeld rekening moeten houden. Momenteel volgen wij de zaak van nabij op.”

Stelter en Liao wijzen er echter op dat Hollywood al langere tijd over de mogelijke impact van de nieuwe wetgeving praat. Nadat Brian Kemp de wet had ondertekenden, lieten al verscheidene productiemaatschappijen weten niet langer in Georgia te zullen filmen.

Netflix

Onder meer de producers Christine Vachon (Killer Films), David Simon (Blown Deadline Productions) en Mark Duplass (Duplass Brothers Productions) hebben al te kennen gegeven de staat de rug toe te keren. Reed Morano kondigde aan niet langer in Georgia op zoek te gaan naar mogelijke locaties voor de opnames van een nieuwe reeks voor Amazon.

Actrice Kristen Wiig betoogde plannen voor een comedy-project van Georgia naar een andere locatie te zullen overhevelen. “Maar toen kwam ook de aankondiging van Ted Sarandos, chief content officer van Netflix,” benadrukken Stelter en Liao.

“Bij de producties van Netflix in Georgia werken veel vrouwen,” benadrukte Sarandos. “Hun rechten zullen, samen met miljoenen anderen, door deze wet ernstig worden beperkt. Daarom zullen we met de Aclu en anderen samenwerken om de nieuwe regelgeving in de rechtszaal te bestrijden.”

“De wet is echter nog geen realiteit. Daarom zullen wij voorlopig in Georgia blijven filmen. Tegelijkertijd zullen we echter ondersteuning bieden aan onze partners en artiesten die ervoor kiezen om uit de staat te vertrekken. Indien de wet echter ooit in werking zou treden, zullen we onze volledige investering in Georgia opnieuw moeten bekijken.”

Warner Media sprak zich in gelijkaardige bewoordingen uit. “We zullen de situatie nauwlettend in de gaten houden en als de nieuwe wet van kracht is, zullen we ons beleid opnieuw moeten evalueren,” aldus de onderneming. “Daarbij zullen wij uiteraard in nauw overleg met onze productiepartners en acteurs gaan.” Warner Media heeft in Georgia duizenden medewerkers. Onder meer dochterbedrijf Cable News Network (CNN) heeft zijn hoofdkwartier in Atlanta, de hoofdstad van Georgia.

Hooggerechtshof

Stacey Abrams, een democratische politica uit Georgia, waarschuwde in een reactie voor belangrijke consequenties. “Georgia staat op het punt om Netflix en Disney te verliezen”, zei ze. “Dit betekent een banenverlies voor talloze timmerlieden, kappers, horeca-medewerkers en honderden kleine bedrijven die in de regio zijn gegroeid.”

“Miljoenen dollar in economische investeringen zullen worden overgeheveld naar staten die de filmindustrie graag ontvangen en bereid zijn om de vrouwenrechten te beschermen.”

Dit jaar zijn in de Amerikaanse staten Georgia, Mississippi, Ohio, Georgia, Kentucky, Missouri en Louisiana striktere abortuswetten aangenomen. Bedoeling is gedeeltelijk om verzet uit te lokken. Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot een procedure bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Conservatieven hopen dat daar de rechten op abortus grotendeels zouden worden beperkt.

Ook NBC Universal verwees in zijn reactie op die waarschijnlijke tactiek. “Zolang de juridische procedures lopen, zullen de nieuwe wetten niet van kracht worden,” aldus het bedrijf. “Wanneer een van de wetten toch gehandhaafd blijft, zullen wij onze toekomstige productie-locaties moeten heroverwegen.”

In Georgia zijn vorig jaar meer dan 450 projecten voor film en televisie opgezet. Dat heeft de staat meer dan 4,5 miljard dollar aan salarissen opgeleverd. De totale economische impact zou zijn opgelopen tot meer dan 9,5 miljard dollar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.