Trump geeft EU en Japan 3 maanden respijt

De Verenigde Staten hebben de beslissing over een invoerheffing op auto’s en onderdelen met maximaal zes maanden uitgesteld. Hierdoor kan de Amerikaanse president Donald Trump een onmiddellijk handelsconflict met de Europese Unie en Japan ontwijken. Dat zeggen James Politi en Matthew Rocco, journalisten bij de Britse zakenkrant Financial Times. Ze voegen er echter aan toe dat de beslissing voor de Europese en Japanse autoriteiten en autobouwers slechts een uitstel betekent.

“Dreigende Amerikaanse heffingen zullen immers voor het grootste deel van het jaar op tafel blijven liggen,” zegt de Financial Times.

China

“De autolobby hoopte dat Trump de introductie van de autotarieven zou uitstellen,” betogen Politi en Rocco. “Anderen suggereerden dat Trump de maatregel zou aankondigen en vervolgens onmiddellijk zou opschorten. Dat moest hem toelaten de handelsrelaties met de Europese Unie en Japan niet volledig op te blazen.”

“De Verenigde Staten hebben immers al een handelsgeschil met China. Ambtenaren benadrukken daarbij dat het onmogelijk is om op diverse handelsfronten te strijden. Zij betogen dat men zich op de grootste vijand moet richten.”

Na het nieuws over het uitstel lieten de Amerikaanse en Europese autofabrikanten op de beurzen een duidelijke stijging noteren.

“De meeste analisten en adviseurs stellen zich sceptisch op tegenover de heffingen,” zeggen Politi en Rocco. “Dat zouden ze ook binnen de Amerikaanse regering duidelijk hebben gemaakt. Sinds zijn aantreden heeft Trump echter constant met autotarieven tegen de Europese Unie en Japan gedreigd.”

“Een dergelijke maatregel zou vrijwel zeker de handelsbetrekkingen met de Europese Unie en Japan hebben opgeblazen. Maar ook de relatie met andere bondgenoten, waaronder Zuid-Korea, zou onder druk kunnen gekomen. Trump heeft met de Europese Unie en Japan handelsbesprekingen geopend. De gesprekken met de Europese Unie zijn tot stilstand gekomen, maar in Japan gaan ze sneller vooruit.”

Nafta

De Amerikaanse regering tracht inmiddels ook zijn dispuut rond tarieven op staal en aluminium met Canada en Mexico op te lossen. “Chrystia Freeland, de Canadese minister van buitenlandse zaken, heeft daarover in Washington met de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer gesprekken gevoerd,” benadrukken Politi en Rocco.

“Een overeenkomst lijkt voorlopig echter niet bereikt. Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van financiën, zei wel dat een akkoord dichtbij was, maar Freeland toonde zich meer terughoudend. Zij benadrukte dat de herziening van het handelsakkoord Nafta met de Verenigde Staten en Mexico op de helling dreigde te komen indien Trump de heffingen niet zou schrappen.”

“Het besluit om een beslissing over autotarieven uit te stellen, zou de bezorgdheid over de impact van het agressieve handelsbeleid van Trump op de Amerikaanse economie en markten kunnen verlichten,” menen Politi en Rocco. “Vele Amerikaanse parlementairen vrezen dat invoerheffingen op de autosector ernstige gevolgen zullen hebben voor de Amerikaanse economie.”

“De tarieven zouden de buitenlandse fabrikanten die actief in de Verenigde Staten zijn – zoals Daimler, BMW, Volkswagen, Toyota of Kia – ongetwijfeld raken, maar de Amerikaanse autofabrikanten hebben zich eveneens tegen de heffingen verzet.”

De Amerikaanse Automotive Policy Council – die General Motors, Ford en Fiat Chrysler vertegenwoordigt – zei dat er duidelijke prijs zou moeten worden betaald. “Door onze grote Amerikaanse voetafdruk zouden wij minder zwaar worden geraakt,” zegt Matt Blunt, leider van de American Automotive Policy Council. “Maar toch zijn wij van mening dat een dergelijk beleid geen goede keuze zou zijn.”

“Negatieve gevolgen voor de industrie en het land zouden niet kunnen worden uitgesloten.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.