De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter laten weten dat elk voorstel met betrekking tot de immigratie in zijn land ‘totaal verloren tijd’ zal zijn indien er geen geld voor een muur in zit.
De bouw van een muur die Mexico van de Verenigde Staten scheidt is een van de verkiezingsbeloftes van de vastgoedmagnaat.
Een immigratieplan dat door de senatoren John McCain (R) en Chris Coons (D) werd opgesteld en maandag in de senaat zou worden gepresenteerd, wil jonge immigranten die als kind illegaal naar de VS werden gebracht (de zogenaamde ‘Dreamers’) tegen deportatie beschermen, in ruil voor het beter beveiligen van de grenzen. Het plan bevat echter geen geld voor een muur, noch een beperking van de immigratie.
© Getty Images
DACA
Volgens Trump zijn het de Democraten die de boel belazeren omdat ze niets geven om DACA. Dat is een door de regering Obama in 2012 goedgekeurd programma, dat een kleine 800.000 jongeren (de ‘Dreamers’), die sinds hun kindertijd illegaal in de VS verbleven, voor deportatie behoedde. De jongeren mochten in de VS werken en konden van de sociale zekerheid genieten.
Maar begin september had de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions het einde aangekondigd van het DACA-programma. Volgens Sessions was het programma niet enkel onwettelijk, maar “heeft het honderdduizenden Amerikanen van jobs beroofd omdat die illegale vreemdelingen die jobs hebben ingenomen.”
Sessions voegde er wel aan toe dat niemand uit het DACA-programma daar vóór 5 maart 2018 de gevolgen van zou ondervinden. Zij zijn “geen prioriteit” voor de vreemdelingenpolitie, zei Sessions toen. Dat moest de jongeren zes maanden geven om hun toekomst voor te bereiden.
Maar 5 maart nadert snel, schrijft Trump in een tweet. Tegen dan wil hij een voorstel dat zowel door Republikeinen als Democraten is goedgekeurd en waarin geld voor meer beveiliging aan de grens én een muur zit.
Na Obamacare, de ‘Dreamers’…
Toch lijkt het er steeds meer op dat Trump na het fiasco van Obamacare, op een nieuwe nederlaag afstevent. De kansen dat beide politieke families inzake immigratie tot een overeenkomst komen is zo goed als onbestaande. Een eerder voorstel om 1,6 miljard dollar vrij te maken voor de muur, werd door Trumps immigratie-adviseur Stephen Miller weggelachen. Die wil op zijn minst 18 miljard dollar zien. Want hij weet dat het jaren zal duren vooraleer zo’n muur er staat en dat de Democraten een goede kans maken om in tussentijd de Senaat te heroveren. Als dat gebeurt wordt de muur opnieuw de olifant in de porseleinkast.
Trump draagt de ‘Dreamers’ wel een warm hart toe, maar zit nu gevangen tussen de realiteit en zijn ego. De realiteit wil dat – op de 23% Amerikanen die voor hem stemden na [25% stemde voor Clinton en 52% stemde niet] – niemand op zo’n muur zit te wachten. Het ego wil tegen elke prijs zijn verkiezingsbeloftes inlossen tegenover zijn basis.
Een technologische en bureaucratische muur
Ook de president weet dat er vandaag veel efficiëntere middelen zijn om een grens te beschermen tegen illegalen dan een muur. Technologie bijvoorbeeld, om te voorkomen dat een derde van de illegalen die de VS per vliegtuig binnenkomen langer blijven dan hun visa dat toelaat. Of E-verify, een systeem dat werkgevers toelaat via internet de visa van hun sollicitanten te controleren vooraleer ze hen werk aanbieden.
Verder heeft de president met zijn acties en retoriek al een bureaucratische muur gebouwd die de immigratie op een efficiëntere manier kan afremmen dan een fysieke barrière. Door gebruik te maken van bestaande wetten is de jaarlijkse illegale immigratie inmiddels gehalveerd tot een half miljoen personen. Ook worden jaarlijks nog maximaal 45.000 vluchtelingen aanvaard. Dat is meer dan een halvering tegenover het verleden. Het speciale programma voor vluchtelingen uit Centraal-Amerika is eveneens gereduceerd.
Maar Trump blijft dus hameren op de muur. Of zo’n muur nu efficiënt is of niet kan Trump eigenlijk al lang niet meer schelen. Hij wil die muur omdat hij heeft gezegd dat die muur er zal komen.