Volgens het Russische persagentschap TASS zullen de Russen hun aanwezigheid in Centraal-Amerika voor de lange termijn opvoeren. Venezuela zou daarbij een eiland hebben aangeboden waar een militaire basis kan worden opgericht.
Rusland heeft plannen om een militaire basis op te richten op een eiland voor de kust van Venezuela. Dat meldt het Russische persagentschap TASS. Op het eiland La Orchilla kwamen eerder deze maand 2 Russische Tupolev Tu-160-toestellen aan. Deze bommenwerpers kunnen op lange afstanden worden ingezet en kunnen kernkoppen vervoeren. De vliegtuigen voerden verschillende testmissies in het Caraïbische gebied uit.
Tupolev Tu-160
De Tupolev Tu-160 is een supersonische variabel geometrische strategische bommenwerper die in Rusland wordt geproduceerd. Het toestel heeft een vluchtbereik van meer dan 12.000 km zonder bijtanken en kan gedurende langere tijd een snelheid van Mach 2 (2.385 km/uur) aanhouden. Daardoor zou de Tu-160 – die de bijnaam Witte Zwaan meekreeg – in theorie op minder dan een uur tijd Miami kunnen bereiken. Door zijn hoge, lang vol te houden snelheid kunnen jachtvliegtuigen hem niet onderscheppen.
Een Russische basis op La Orchilla?
De Russische basis zou volgens TASS worden opgericht op het eiland La Orchilla, zo’n 200 km ten noordoosten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas.
Indien het nieuws wordt bevestigd gaat het om de oprichting van een van de belangrijkste buitenlandse militaire bases van het Russische leger sinds de Cubacrisis in 1962.
Omdat onder de Venezolaanse wet buitenlandse mogendheden geen militaire bases op het grondgebied van het land mogen worden geïnstalleerd, zou president Nicolas Maduro een tijdelijke vergunning hebben afgeleverd in ruil voor hoognodige financiële hulp. Maduro’s voorganger Hugo Chavez zou de Russen in 2008 al hebben aangeboden om La Orchilla te gebruiken voor militaire doeleinden, een uitnodiging waarop de Russen toen beslisten niet in te gaan.
Een signaal voor Trump
Volgens buitenlandexperts wil Maduro de Verenigde Staten op die manier duidelijk maken dat zijn regime wel degelijk nog steun heeft van belangrijke bondgenoten. Rusland en Venezuela hebben gemeenschappelijke belangen in de oliemarkten.
In de krant Nezavisimaya Gazeta zegt Eduard Rodyukov, een lid van de Russiche Academie voor Militaire Wetenschappen, dat de aankomst van Ruslands Tu-160 strategische bommenwerpers in Centraal-Amerika als signaal moeten dienen voor de Amerikaanse president Donald Trump. Op die manier wordt hem duidelijk gemaakt dat het opzeggen van nucleaire verdragen een boemerangeffect zullen genereren.
In oktober had Trump bevestigd dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit een verdrag over nucleaire wapens dat ze tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland zouden opzeggen. Het gaat om het Intermediate Nuclear Forces Treaty (INF), dat nucleaire wapens met een middellange reikwijdte aan banden legt. Trump beschuldigde Moskou ervan het verdrag al jarenlang te schenden, iets wat door de Russen wordt ontkend.
Kremlinzender Russia Today berichtte naar goede gewoonte alvast uiterst enthousiast over de aankomst van beide vliegtuigen op Venezolaans grondgebied
“Het is niet waar, al zou ik het wel graag willen”
In de Venezolaanse pers verschijnen tegenstrijdige berichten omtrent de plannen voor La Orchilla. Volgens parlementsvoorzitter Diosdado Cabello gaat het wel degelijk om een tijdelijke vergunning en is van de oprichting van een Russische basis geen sprake. “Al zou ik willen dat dit wel het geval was,” antwoordde Cabello op een vraag van een parlementariër. De vliegtuigen zouden 4 dagen na hun aankomst alweer vertrokken zijn.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft op de aankondiging van de [tijdelijke] samenwerking al gereageerd via Twitter: “Het Russische en Venezolaanse volk moeten begrijpen wat hier gebeurt: twee corrupte overheden die belastinggeld verkwisten en de vrijheid onderdrukken terwijl hun volk lijdt.”