Aardbeving in Tibet vergroot ongerustheid over “Megadam” in China


Key takeaways

  • De recente aardbeving in Tibet heeft de ongerustheid over China’s “Megadam” project vergroot, dat aanzienlijke seismische risico’s en potentiële waterbedreigingen voor de oostelijke regio van India met zich meebrengt.
  • Critici waarschuwen voor mogelijke catastrofale gevolgen voor Oost-India en Noord-Bangladesh als de dam faalt door een zware aardbeving in de buurt van de structuur.
  • Het ontbreken van een formele overeenkomst tussen India en China over het delen van water maakt India kwetsbaar voor unilaterale beslissingen van China, met mogelijk desastreuze gevolgen voor miljoenen mensen die afhankelijk zijn van het stroomgebied van de Brahmaputra.

Een recente aardbeving op het Tibetaanse plateau heeft de ongerustheid over China’s ambitieuze waterkrachtproject in de Yarlung Zangbo rivier doen toenemen. Dit project, dat bekend staat als de “Megadam“, brengt aanzienlijke seismische risico’s met zich mee en vormt mogelijk een bedreiging voor het water in de oostelijke regio van India.

De aardbeving van januari 2025, met een kracht van 7,1, veroorzaakte wijdverspreide schade in de Himalaya-regio. Hoewel precieze details verborgen blijven door China’s internetbeperkingen in Tibet, heeft de ramp de kwetsbaarheid van het gebied onderstreept, met name de infrastructuur voor de ontwikkeling van waterkracht. De “Megadam” ligt op slechts 22 kilometer van de grens met Arunachal Pradesh en baart experts en lokale organisaties in India grote zorgen.

Zorgen over het delen van water

Ondanks verzekeringen van Chinese functionarissen dat de dam stroomafwaarts een minimale impact zal hebben, wijzen critici op de mogelijke verwoesting door een zware aardbeving in de buurt van het bouwwerk. De All Assam Engineer’s Association (AAEA) heeft er bij de Indiase regering op aangedrongen om deze kwestie met China aan te pakken en waarschuwt voor de mogelijk catastrofale gevolgen voor Oost-India en Noord-Bangladesh als de dam zou falen.

De reactie van India en verklaringen van regionale leiders

Regionale leiders zoals Pema Khandu, CM van Arunachal Pradesh, en Himanta Biswa Sarma, CM van Assam, hebben deze bezorgdheid nog versterkt door te wijzen op het risico van verstoring van ecosystemen en mogelijke afhankelijkheid van regenval uit Bhutan en Arunachal Pradesh als de werking van de dam mislukt. India reageert onder andere met het Siang Upper Multipurpose Project in Arunachal Pradesh, dat is ontworpen om het debiet van de Brahmaputra te reguleren en plotselinge waterlekkages vanuit China op te vangen. Dit project stuit echter op verzet van lokale gemeenschappen en mensenrechtengroeperingen vanwege zorgen over de gevolgen voor het milieu en de ontheemding van inheemse bevolkingsgroepen.

Geen formele overeenkomst over het delen van water

Het fundamentele probleem blijft het ontbreken van een formeel waterverdelingsakkoord tussen India en China voor grensoverschrijdende rivieren die hun oorsprong vinden in Tibet. Terwijl India China oproept om zich te houden aan de VN-richtlijnen voor een rechtvaardig en duurzaam gebruik van internationale waterlopen, heeft Beijing zich terughoudend getoond om deze principes toe te passen. Het ontbreken van een overeenkomst maakt India kwetsbaar voor unilaterale beslissingen van China, met mogelijk rampzalige gevolgen voor miljoenen mensen die afhankelijk zijn van het stroomgebied van de Brahmaputra.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.