Europees bezit van cryptocurrencies verdubbeld sinds 2022


Key takeaways

  • Het aantal Europeanen dat cryptocurrencies bezit is sinds 2022 meer dan verdubbeld.
  • Jonge Europeanen tussen 25 en 39 jaar bezitten het vaakst cryptocurrencies.
  • Meer dan 80 procent van de bezitters van cryptocurrencies in Nederland en Duitsland gebruikt ze uitsluitend voor financiële investeringen.

 

Het aantal Europeanen dat cryptocurrencies bezit is sinds 2022 meer dan verdubbeld, van 4 procent naar 9 procent, volgens een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze stijging in populariteit wordt voornamelijk gedreven door investeringsmotivaties, ondanks de volatiliteit en controversiële reputatie die gepaard gaan met cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum.

Bezitspercentage per land

Het onderzoek, dat zich richt op betalingsgewoonten in de Eurozone, onthult een groeiende interesse in deze activa in heel Europa. Dertien van de twintig landen in de eurozone hebben een bezitspercentage van meer dan 10 procent, met Slovenië (15 procent) en Griekenland (14 procent) als koplopers. Frankrijk blijft achter met 9 procent, terwijl Duitsland, waar contante transacties overheersen, slechts 6 procent bezit van cryptocurrencies meldt.

Leeftijdsgroepen

Jonge Europeanen, met name in de leeftijd van 25 tot 39 jaar, bezitten het vaakst cryptocurrencies, op de voet gevolgd door de leeftijdsgroep 18-24 jaar. De stijgende populariteit wordt gevoed door gebruiksvriendelijke handelsplatformen die worden aangeboden door techgiganten als Binance en Coinbase, maar ook door traditionele beurzen die staan te popelen om het marktpotentieel aan te boren. Deze platforms trekken beleggers aan via mobiele applicaties die het kopen, verkopen en beheren van cryptocurrencies vereenvoudigen.

Betalingsgewoonten in Europa

Terwijl het bezit van cryptocurrencies grotendeels wordt gedreven door investeringsdoeleinden, met meer dan 80 procent van de houders in Nederland en Duitsland die ze uitsluitend gebruiken voor financiële investeringen, is er een opmerkelijke uitzondering in Frankrijk. Een kwart van de Franse bezitters van cryptocurrencies gebruikt ze voornamelijk als betaalmiddel, het hoogste percentage in heel Europa. Dit suggereert een verschuiving naar een bredere acceptatie als transactiemiddel naast traditionele betaalmethoden.

Geld en digitale betalingen

De ECB-studie benadrukt ook dat contant geld het dominante betaalmiddel blijft voor persoonlijke transacties (52 procent), hoewel het sinds 2022 met zeven punten is gedaald. Kaartbetalingen blijven het belangrijkste instrument in termen van waarde (45 procent), gevolgd door contant geld (39 procent) en mobiele toepassingen (7 procent). Deze trend weerspiegelt de voortdurende verschuiving naar digitale betalingen, die nog wordt versneld door de sterke toename van online transacties. Online betalingen zijn nu goed voor 21 procent van de dagelijkse transacties in aantal en 36 procent in waarde, een afspiegeling van de versnelling tijdens de COVID-19 pandemie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.