Volkswagen voorkomt banenverlies en stelt toekomst veilig door arbeidsovereenkomst

Volkswagen voorkomt banenverlies en stelt toekomst veilig door arbeidsovereenkomst
Volkswagen – (Photo by Jens Schlueter/Getty Images)

Key takeaways

  • Het akkoord stelt de toekomst van Volkswagen veilig en beschermt de werknemers.
  • Verplichte ontslagen zijn van de baan tot 2030, met voorzieningen voor meer dan 35.000 ontslagen door vrijwillige pensionering en afkoop tegen dat jaar.
  • De verouderde salarisstructuur zal worden herzien.

De onderhandelingen tussen de Duitse vakbond IG Metall en het management van Volkswagen zijn na een intensieve periode van 70 uur succesvol afgerond. Het akkoord stelt de toekomst van Volkswagen veilig door verdere investeringen te garanderen en tegelijkertijd de werknemers te beschermen.

De overeenkomst voorkomt de sluiting van alle tien fabrieken van Volkswagen in Duitsland en voorkomt ontslagen en loonsverlagingen. Verplichte ontslagen zijn niet aan de orde tot 2030, hoewel er bepalingen zijn voor meer dan 35.000 ontslagen door vrijwillige pensionering en buy-outs tegen dat jaar.

De belangrijkste bepalingen

Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de herziening van de verouderde salarisstructuur. Dit resultaat volgde op wekenlange protesten van ongeveer 100.000 Volkswagen-werknemers die zich verzetten tegen de aanvankelijke plannen van het management om de lonen te verlagen.

IG Metall schrijft de succesvolle onderhandelingen toe aan de collectieve actie van de werknemers, die volgens hen essentieel was om drastische bezuinigingsmaatregelen te voorkomen. Daniela Cavallo, voorzitster van de algemene en lokale ondernemingsraad van Volkswagen Group, toonde zich tevreden met het akkoord.

Ze benadrukte het behoud van alle fabrieken, de baanzekerheid tot 2030 en de bescherming op lange termijn van de bedrijfsloonovereenkomst. Cavallo benadrukte dat alle voorgestelde veranderingen bij Volkswagen die voorbijgaan aan de gevoelens van werknemers uiteindelijk gedoemd zijn te mislukken.

Achtergrond

Volkswagen had aanvankelijk voorgesteld om duizenden Duitse werknemers te ontslaan, fabrieken voor het eerst in het land te sluiten en de lonen met 10 procent te verlagen. Het bedrijf wilde 10 miljard euro aan kostenbesparingen realiseren. Met ongeveer 120.000 werknemers in Duitsland is Volkswagen een belangrijke werkgever. Het bedrijf is eigendom van meerderheidsaandeelhouder Porsche SE, dat op zijn beurt de Volkswagen Group controleert.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00