Noorwegen overweegt energiebanden met Europa te verbreken vanwege stijgende elektriciteitsprijzen


Key takeaways

  • De Noorse minister van Energie heeft kritiek geuit op de stijgende elektriciteitsprijzen, die zes keer hoger zijn dan het EU-gemiddelde.
  • De regeringspartijen zijn van plan om campagne te voeren tegen het vernieuwen van de interconnectoren met Denemarken en stellen voor om de energieverbindingen met het VK en Europa te herzien.
  • Hoge elektriciteitsprijzen zullen naar verwachting de politieke discussies domineren in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar in Noorwegen.

De Noorse minister van energie, Terje Aasland, heeft kritiek geuit op de stijgende elektriciteitsprijzen, die zes keer hoger liggen dan het EU-gemiddelde. De Noorse regeringspartijen roepen op om de banden met de Europese elektriciteitsnetten te verbreken.

De twee grootste regeringspartijen zijn van plan om campagne te voeren tegen het vernieuwen van de interconnectoren tussen Noorwegen en Denemarken in 2026, zoals gemeld door de Financial Times. De kleinere coalitiepartij, de Centrumpartij, stelt ook voor om de energieverbindingen met het Verenigd Koninkrijk en Europa te herzien. Dit wordt grotendeels ingegeven door verontwaardiging over de huidige elektriciteitsprijzen in Noorwegen, dat volgens critici prioriteit zou moeten geven aan binnenlandse behoeften voordat het zijn overvloedige waterkrachtbronnen exporteert.

Invloed van Europese energieprijzen op Noorwegen

Noorwegen is sterk afhankelijk van waterkracht voor het opwekken van elektriciteit, maar ongeveer 10 procent is afkomstig van windenergie, voornamelijk van het vasteland van Europa. De recente lage windproductie in Duitsland en de Noordzee, in combinatie met de koude temperaturen in Noorwegen, heeft de impact van de stijgende energieprijzen in de EU versterkt en een overloopeffect in Noorwegen veroorzaakt. Dit heeft geleid tot extreme prijsstijgingen, tot meer dan 13 kronen (1,12 euro) per kilowattuur in de meest zuidelijke regio van Noorwegen tijdens piekuren, vergeleken met het EU-gemiddelde van 0,1867 euro per KWh voor de eerste helft van 2024.

Terwijl Oost-Noorwegen ook te maken krijgt met hoge prijzen, ontloopt West-Noorwegen grotendeels de ergste gevolgen en blijft het noorden relatief onaangetast door zijn afhankelijkheid van waterkracht.

Reactie van de overheid en toekomstplannen

Er zijn voorspellingen dat de prijzen de komende dagen zullen dalen. Meteorologische voorspellingen wijzen op een toename van de windproductie in heel Europa dit weekend, wat volgens de Noorse krant Nettavisen vanaf vrijdag al tot uitdrukking komt in dalende prijzen. Deze hoge kosten hebben echter het debat weer aangewakkerd over de bereidheid van Noorwegen om zijn stroomcapaciteit te delen.

De hoge elektriciteitsprijzen zijn al jaren een bron van ontevredenheid in Noorwegen, en de verwachting is dat de kwestie van het exporteren van energie in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar de politieke discussies zal domineren.

De regerende Arbeiderspartij heeft verklaard dat ze de “Denemarken-kabels” niet zal verlengen, waarmee ze benadrukt dat ze de situatie weer onder controle wil krijgen. De overvloedige waterkracht van Noorwegen is een cruciale bron van elektriciteit voor andere Europese landen en als de grootste olie- en gasproducent in West-Europa speelt het land een belangrijke rol in de energiemarkt van de EU, ondanks het feit dat het buiten de grenzen ligt.

Voorstellen van de Centrumpartij

De Centrumpartij, een andere regeringspartij, wil opnieuw onderhandelen over exportvoorwaarden met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland met betrekking tot Noorse energiebronnen. Dit voorstel zal worden besproken op de nationale conventie van de Arbeiderspartij in april.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.