Key takeaways
- Het aantal ontdekte slachtoffers van mensenhandel is sinds 2019 met 25 procent gestegen, volgens een nieuw VN-rapport.
- Criminelen buiten individuen uit voor dwangarbeid en online oplichting, waarbij vrouwen en meisjes kwetsbaar blijven voor seksuele uitbuiting en gendergerelateerd geweld.
- Kinderhandel voor gedwongen arbeid is tussen 2019 en 2022 met 47 procent gestegen, waarbij meisjes een stijging van 38 procent hebben doorgemaakt.
De opkomst van mensenhandel
Het wereldwijde aantal slachtoffers van mensenhandel is aanzienlijk gestegen sinds de daling tijdens de COVID-19 pandemie. Uit een nieuw rapport van het VN Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC), waarin gegevens van 156 landen worden onderzocht, blijkt een toename van 25 procent tussen 2022 en 2019. Deze stijging wordt toegeschreven aan kwetsbaarheden die worden verergerd door armoede, conflicten en de klimaatcrisis, wat leidt tot meer uitbuiting van kinderen en een toename van gevallen van dwangarbeid, volgens een rapport van de VN.
Criminelen maken misbruik van kwetsbaarheden
Criminelen buiten steeds vaker mensen uit voor dwangarbeid, waarbij ze vaak worden gebruikt in geraffineerde online zwendelpraktijken en cyberfraude. Vrouwen en meisjes blijven bijzonder kwetsbaar voor seksuele uitbuiting en gendergerelateerd geweld. Om dit groeiende probleem te bestrijden, benadrukt Ghada Waly, uitvoerend directeur van UNODC, de noodzaak van een versterkt strafrechtelijk optreden om daders aansprakelijk te stellen. Internationale samenwerking is cruciaal om slachtoffers te redden en overlevenden essentiële hulp te bieden.
De toename van kinderhandel
Het rapport wijst op een zorgwekkende toename van kinderhandel voor gedwongen arbeid wereldwijd. Tussen 2019 en 2022 steeg het aantal ontdekte slachtoffers met 47 procent. Alleen al in 2022 steeg het aantal minderjarige slachtoffers met 31 procent ten opzichte van 2019, waarbij meisjes een stijging van 38 procent doormaakten. Er bestaat een verband tussen deze toename en regio’s waar alleenstaande en gescheiden kinderen vaker voorkomen.
Uitbuiting in hoge-inkomenslanden
Bovendien neemt kinderhandel toe in hoge-inkomenslanden, vaak met meisjes die worden verhandeld voor seksuele uitbuiting. Wereldwijd vormen vrouwen en meisjes nog steeds de meerderheid van de slachtoffers: 61 procent. Hiervan wordt 60 procent verhandeld met het oog op seksuele uitbuiting. Van de jongens wordt 45 procent verhandeld voor dwangarbeid, terwijl 47 procent wordt uitgebuit om andere redenen, waaronder gedwongen criminaliteit en bedelarij.
Handel voor gedwongen criminaliteit
Mensenhandel voor gedwongen criminaliteit, waaronder online oplichting valt, is ook aanzienlijk toegenomen, van één procent in 2016 tot acht procent in 2022. Het rapport wijdt een speciaal hoofdstuk aan Afrika, een regio die vaak over het hoofd wordt gezien in onderzoeken naar mensenhandel vanwege problemen met het verzamelen van gegevens. De UNODC heeft zich ingespannen om uitgebreide gegevens van het hele continent te verzamelen door samen te werken met verschillende regionale en nationale autoriteiten.
Een kwetsbare regio
Afrika blijkt zowel de bron als de bestemming te zijn van een groot aantal gevallen van mensenhandel. In 2022 werden mensen uit minstens 162 verschillende nationaliteiten naar 128 landen verhandeld, waarvan 31 procent afkomstig was uit Afrikaanse landen. Ontheemding, onveiligheid en klimaatverandering in Afrika vergroten de kwetsbaarheid, wat leidt tot meer binnenlandse mensenhandel.
De algemene trend
Het rapport onderstreept dat kinderen in de meeste delen van Afrika vaker het slachtoffer worden van mensenhandel, met name gedwongen arbeid, seksuele uitbuiting en gedwongen bedelarij. De algemene toename van kinderhandel in Afrika ten zuiden van de Sahara is een belangrijke factor in de wereldwijde stijging van deze alarmerende trend.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!