Geopolitieke spanningen en Russische goudreserves zorgen voor stijging van goudprijzen


Key takeaways

  • Geopolitieke spanningen hebben geleid tot een verhoogde vraag naar goud en een stijging van de prijzen.
  • Ruslands enorme toename van goudreserves heeft een verschuiving van in dollars luidende activa gesignaleerd en centrale banken wereldwijd ertoe aangezet hun reserves te diversifiëren naar goud.
  • De goudhandel tussen Rusland, Afrika, het Midden-Oosten en China vormt een uitdaging voor de Amerikaanse sancties tegen degenen die beperkingen omzeilen door middel van goudtransacties.

De plotselinge toename van de vraag naar goud

Het escalerende conflict in Oekraïne heeft de vraag naar goud sterk doen toenemen, waardoor de prijzen zijn gestegen ondanks een robuuste Amerikaanse economie. Traditioneel neemt de aantrekkingskracht van goud af wanneer grote economieën het goed doen, omdat beleggers zich richten op activa die rendement opleveren, zoals obligaties of aandelen.

Deze keer echter hebben geopolitieke spanningen en sancties tegen Rusland een safe-haven beleggingstrend aangewakkerd. Sinds de Russische invasie hebben beleggers die op zoek zijn naar veiligheid in onzekere tijden zich tot goud gewend, waardoor de prijs is gestegen. Deze stijging wordt nog versterkt door de acties van Rusland zelf.

Russische goudreserves

Moskou heeft zijn goudreserves drastisch verhoogd door in oktober 2022 voor het eerst de 200 miljard dollar te overschrijden en deze trend voort te zetten met een geplande verhoging van 35,5 procent van de dagelijkse aankopen. Deze stap duidt op een verschuiving weg van in dollars luidende activa, vooral nadat Westerse landen de Russische centrale bank holdings bevroren.

Centrale banken wereldwijd diversifiëren nu hun reserves naar goud, omdat ze erkennen dat het immuun is voor bevriezing door buitenlandse overheden. Deze nieuwe aantrekkingskracht heeft de goudprijs omhoog gedreven, ondanks de stijgende Amerikaanse rente, die niet-renderende activa zoals goud doorgaans minder aantrekkelijk maakt.

De wereldwijde goudhandel

De enorme goudreserves van Rusland zijn afkomstig van een robuuste binnenlandse mijnindustrie, die in 2022 de tweede plaats op de wereldranglijst innam naast Australië. Toonaangevende bedrijven zoals Polyus en Polymetal International verkopen hun productie aan Russische commerciële banken, die het vervolgens overdragen aan de Bank van Rusland. Dit goud uit eigen land wordt nu verhandeld voor harde valuta, wapens en essentiële goederen via een nieuw netwerk dat zich uitstrekt over Afrika, het Midden-Oosten en China.

De VS heeft geprobeerd om deze goudhandel in te dammen met sancties tegen degenen die de beperkingen omzeilen door middel van goudtransacties. Het strategische gebruik van goud door Rusland om zijn oorlogseconomie te versterken en invloed uit te oefenen op de goudproductie in Centraal-Azië en Afrika vormt echter een blijvende uitdaging.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.