Kremlin ontkent berichten over Brits-Franse troepeninzet in Oekraïne


Key takeaways

  • De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, ontkent berichten over Britse en Franse besprekingen over het inzetten van troepen in Oekraïne.
  • Le Monde meldde dat de gesprekken weer op gang waren gekomen door een historisch bezoek van de Britse premier Keir Starmer aan Frankrijk voor de herdenking van Wapenstilstand.
  • Westerse troepeninzet zou overwogen kunnen worden nadat er een staakt-het-vuren is bereikt in Oekraïne.

Berichten over Britse en Franse gesprekken over het inzetten van troepen in Oekraïne zijn ontkend door de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov. Hij verklaarde dat dergelijke berichten, afkomstig van de krant Le Monde, niet overeenkomen met de werkelijkheid en op weerstand stuiten binnen de meeste Europese hoofdsteden. Peskov erkende dat de meningen onder Europeanen uiteenlopen, maar wees op de aanwezigheid van “heethoofden” die pleiten voor militaire betrokkenheid.

Het rapport van Le Monde suggereerde een heropleving van gevoelige discussies na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump en mogelijke verschuivingen in de Westerse steun voor Kiev. De krant citeerde anonieme bronnen die beweerden dat de gesprekken nieuw leven was ingeblazen door het bezoek van de Britse premier Keir Starmer aan Frankrijk voor de herdenking van Wapenstilstandsdag, een historische primeur sinds Winston Churchill.

Gesprekken defensiesamenwerking tussen VK en Frankrijk

Volgens Le Monde heeft een Britse militaire bron bevestigd dat er gesprekken gaande zijn tussen het VK en Frankrijk over samenwerking op het gebied van defensie, met name gericht op een kerngroep van bondgenoten die zich inzetten voor de veiligheid van Oekraïne en de Europese stabiliteit. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot drong er onlangs bij de westerse bondgenoten op aan geen rigide grenzen te stellen in hun steun aan Oekraïne, terwijl hij ook verklaarde dat geen enkele optie van tafel is als het gaat om mogelijke troepeninzet.

Hoewel noch het Elysée, noch het Franse ministerie van Defensie expliciet toestemming heeft gegeven voor het sturen van conventionele troepen of particuliere militaire contractanten naar Oekraïne, berichtte Le Monde dat er al enkele maanden voorstellen circuleren. Eén plan houdt in dat Défense Conseil International (DCI), Frankrijks belangrijkste agentschap voor het beheer van wapencontracten en militaire inlichtingen, Oekraïense soldaten gaat trainen en Frans militair materieel in Oekraïne gaat onderhouden.

Militair onderhoud en particuliere aannemers

Dit initiatief komt naar verluidt voort uit een samenwerkingsvoorstel tussen DCI en zijn Britse tegenhanger Babcock, die al actief is in Oekraïne. Beide bedrijven hebben interesse getoond in het ondersteunen van het onderhoud van militair materieel dat aan Kiev wordt geleverd, in lijn met de recente beslissing van de regering Biden om de beperkingen op te heffen op particuliere militaire bedrijven die in Oekraïne actief zijn.

De discussies over mogelijke betrokkenheid van westerse troepen vallen samen met het toegenomen gebruik van langeafstandsraketten door Oekraïne en de toegenomen spanningen tussen Rusland en zijn bondgenoten. Er zijn berichten dat Volodymyr Zelensky veiligheidsgaranties heeft gevraagd van zijn bondgenoten voordat hij vredesonderhandelingen aangaat, te midden van uitgelekte details van Trumps voorgestelde “vredesplan” voor Oekraïne, dat voorziet in een bevroren frontlinie en een gedemilitariseerde zone.

Westerse troepeninzet en veiligheidsgaranties

Naar verluidt sluit dit plan Amerikaanse betrokkenheid of financiering uit, waarbij een ambtenaar van de Trump-regering suggereerde dat Europese landen de verantwoordelijkheid voor vredesoperaties op zich zouden moeten nemen. Experts suggereren dat westerse troepen mogelijk ingezet zouden kunnen worden in Oekraïne nadat er een staakt-het-vuren overeenkomst is bereikt om de veiligheid en naleving van de voorwaarden te garanderen, waarbij een “egel” troepenmacht gevormd zou kunnen worden om de wapenstilstand te handhaven en grootschalige Russische offensieven af te schrikken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.