Key takeaways
- Hoge temperaturen tijdens het plantseizoen hebben geleid tot een afname van de koolzaadteelt ondanks gestegen prijzen.
- India’s belangrijkste winterproductie van oliezaden kan als gevolg van deze trend afnemen.
- Het land zal mogelijk meer bakolie zoals palmolie, sojaolie en zonnebloemolie moeten importeren van internationale markten.
Hogere temperaturen tijdens het plantseizoen hebben Indiase boeren ertoe aangezet om niet langer koolzaad te verbouwen, ondanks de gestegen prijzen voor dit gewas. Industriefunctionarissen geven aan dat deze trend zou kunnen leiden tot een daling van de belangrijkste winterproductie van oliezaden in India.
Als gevolg daarvan zal ’s werelds grootste importeur van plantaardige oliën mogelijk meer bakolie zoals palmolie, sojaolie en zonnebloemolie moeten inkopen op internationale markten om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Handelaren uit Rajasthan benadrukken dat de bovengemiddelde temperaturen in oktober en begin november een negatieve invloed hadden op de koolzaadgroei.
Alternatieve gewassen
In veel regio’s slaagden vroeg geplante gewassen er niet in om goed te ontkiemen, waardoor boeren gedwongen werden om te kiezen voor alternatieve gewassen die minder gevoelig zijn voor hittestress en een vergelijkbaar rendement bieden. Uit gegevens van de weerdienst blijkt dat de belangrijkste producerende districten in Rajasthan tijdens deze periode maximumtemperaturen kenden die 2 tot 7 graden Celsius boven normaal lagen.
Bepaalde boeren in de regio ondervonden kiemproblemen bij het telen van koolzaad op een deel van hun areaal. In plaats van opnieuw te planten, kozen ze ervoor om tarwe en aardappelen te verbouwen op die gebieden, waardoor hun koolzaadareaal wordt verkleind.
Koolzaadaanplant daalt
Gegevens van de overheid geven aan dat het koolzaadareaal in Rajasthan per 21 november met 7,2 procent is afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze trend wordt ook waargenomen in naburige staten zoals Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat en Haryana, wat volgens Chatar kan leiden tot een algehele afname van 10 procent van het totale koolzaadareaal ten opzichte van vorig jaar.
Ondanks het feit dat New Delhi de minimale steunprijs voor koolzaad met 5,3 procent heeft verhoogd naar 5.950 roepies (67,32 euro) per 100 kg, blijven boeren zich zorgen maken over de prijsstelling als gevolg van de lagere prijzen voor sojabonen, het belangrijkste zomerzaad. Bovendien ondervindt koolzaad concurrentie van tarwe en kikkererwten, waarvan de prijzen de laatste tijd zijn gestegen, wat boeren aanmoedigt om meer land voor deze gewassen te bestemmen ten koste van koolzaad.
Invloed op de import
India is afhankelijk van import om te voorzien in bijna een derde van zijn behoefte aan bakolie en importeert palmolie, sojaolie en zonnebloemolie uit landen als Maleisië, Indonesië, Brazilië, Argentinië, Oekraïne en Rusland, volgens verklaringen van het ministerie van Handel.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!