Key takeaways
- De olieprijzen stegen maandag door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.
- Brent crude futures bereikten 73,03 dollar per vat, terwijl Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures klommen naar 68,87 dollar per vat.
- Zorgen over de afnemende vraag naar brandstof in China en voorspellingen van een wereldwijd olieoverschot blijven het marktsentiment beïnvloeden.
De olieprijzen stegen maandag licht door de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Zorgen over de afnemende vraag naar brandstof in China en voorspellingen van een wereldwijd olieoverschot blijven echter het marktsentiment beïnvloeden.
De Brent crude futures stegen met bijna 3 procent, tot 73,03 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures ook een stijging van bijna 3 procent noteerden op het ogenblik van publicatie van dit artikel en daarbij klommen tot 68,87 dollar per vat. Rusland voerde in het weekend zijn militaire operaties in Oekraïne op en lanceerde zijn grootste luchtaanval in bijna drie maanden, die een aanzienlijke impact had op het elektriciteitsnet van het land. Deze escalatie heeft geleid tot een verschuiving in het Amerikaanse beleid, waarbij de regering van president Biden Oekraïne nu toestaat om wapens van Amerikaanse makelij te gebruiken voor aanvallen diep op Russisch grondgebied.
Invloed op de markt
Hoewel Rusland beweert dat deze beslissing een directe betrokkenheid van de VS bij het conflict en een escalatie van de oorlog betekent, denken sommige analisten dat dit kan leiden tot meer geopolitieke instabiliteit en mogelijk invloed kan hebben op de oliemarkten. De mogelijkheid van verdere Oekraïense aanvallen op de Russische olie-infrastructuur wordt genoemd als een factor die de prijzen hoger zou kunnen drijven. Ondertussen zagen verschillende raffinaderijen in Rusland zich genoodzaakt hun activiteiten te verminderen of de verwerking helemaal stop te zetten vanwege de aanzienlijke verliezen als gevolg van exportbeperkingen, stijgende ruwe olieprijzen en hoge financieringskosten.
Vorige week daalden zowel Brent als WTI met meer dan 3 procent door zwakke economische cijfers uit China, ’s werelds op één na grootste olieconsument. Het Internationaal Energieagentschap voorspelde eveneens dat het wereldwijde aanbod van olie in 2025 de vraag met meer dan 1 miljoen vaten per dag zal overtreffen, ondanks de voortdurende productiebeperkingen door OPEC+. De bezorgdheid op de markt werd nog versterkt door het feit dat de productie van raffinaderijen in China in oktober met 4,6 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder en dat de productie van fabrieken vorige maand vertraagde.
Mondiale economische onzekerheid
De bezorgdheid onder beleggers wordt verder aangewakkerd door de onzekerheid over het tempo en de omvang van de renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve, die voor volatiliteit op de wereldwijde financiële markten heeft gezorgd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!