Key takeaways
- De G7 heeft opnieuw bevestigd Oekraïne te steunen.
- Rusland wordt door de G7-landen beschouwd als het enige obstakel voor duurzame vrede.
- Diplomatieke kanalen tussen Kiev en Moskou blijven geblokkeerd door onenigheid over bezette gebieden.
De G7-landen hebben opnieuw bevestigd dat ze Oekraïne zullen steunen nu de oorlog de 1000e dag ingaat. In een verklaring van zaterdag benadrukten de leiders van de Groep van Zeven (G7) hun niet aflatende steun voor Kiev en beloofden ze sancties, exportcontroles en andere maatregelen tegen Rusland te handhaven vanwege de invasie. Ze herhaalden hun standpunt om Moskou verantwoordelijk te houden voor zijn acties en onderstreepten hun solidariteit met Oekraïne in zijn strijd voor soevereiniteit, vrijheid en territoriale integriteit.
De wereldwijde impact
De verklaring van de G7 erkende de wereldwijde impact van het conflict, vooral op kwetsbare bevolkingsgroepen. De invasie van Rusland heeft de export van graan uit zowel Oekraïne als Rusland zelf verstoord, wat heeft bijgedragen aan een grote voedselcrisis die miljoenen mensen wereldwijd treft. De leiders spraken hun bezorgdheid uit over het immense lijden dat het Oekraïense volk te verduren heeft, maar prezen ook hun veerkracht en vastberadenheid bij het verdedigen van hun land.
De weg naar vrede
In de verklaring van de G7 werd Rusland het enige obstakel voor duurzame vrede genoemd en werd afgesloten met een gezamenlijke boodschap van steun aan Oekraïne. Ondertussen verklaarde de Oekraïense president Zelenskyy dat hij de oorlog in 2025 langs diplomatieke weg wil beëindigen en benadrukte hij de noodzaak van alle inspanningen om dit resultaat te bereiken. Zijn opmerkingen volgen op recente uitspraken van de gekozen president van de VS Donald Trump over zijn voornemen om het conflict snel te beëindigen.
Diplomatieke impasse
Ondanks deze intentieverklaringen zitten de diplomatieke kanalen tussen Kiev en Moskou nog steeds muurvast. De Russische president Vladimir Poetin heeft aangegeven dat hij alleen bereid is om gesprekken aan te gaan als Oekraïne ermee instemt om bezette gebieden af te staan, een voorwaarde die Zelenskyy resoluut heeft afgewezen. Deze impasse werd herhaald tijdens een recent telefoongesprek tussen Poetin en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, waaruit bleek dat het nog steeds moeilijk is om tot een vreedzame oplossing te komen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!