Key takeaways
- Nvidia’s winstcijfers over het derde kwartaal laten naar verwachting een omzetgroei zien van meer dan 80 procent.
- Bitcoin-enthousiastelingen mikken op voortdurende koersstijging te midden van verwachtingen van minder strenge Amerikaanse regelgeving.
- Opkomende markten worden geconfronteerd met onzekerheid nu Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika zich voorbereiden op een besluit over de rentetarieven.
De komende week belooft een cruciale week te worden voor het bedrijfsleven en de financiële wereld, met verschillende belangrijke gebeurtenissen die wereldwijd de aandacht trekken.
Nvidia, een bedrijf dat synoniem is met de AI-boom, zal woensdag zijn winstcijfers over het derde kwartaal bekendmaken. De verwachtingen zijn hooggespannen: analisten voorspellen een omzetgroei van meer dan 80 procent tot bijna 33 miljard dollar. Het aandeel van het bedrijf is dit jaar met bijna 200 procent gestegen en heeft daarmee aanzienlijk bijgedragen aan de recordhoogten van de S&P 500. Deze indrukwekkende prestatie heeft het bedrijf echter ook op de tweede plaats gezet. Deze indrukwekkende prestaties hebben Nvidia echter ook enorm onder druk gezet om aan deze hoge verwachtingen te voldoen of ze zelfs te overtreffen. Elk teken van een terugval zou twijfel kunnen zaaien over de vraag of het optimisme van de markt rond AI de realiteit heeft ingehaald.
Globale markten en geopolitiek
Ondertussen mikken Bitcoin-enthousiastelingen in de wereld van de cryptocurrency op een voortdurende koersstijging. Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is de cryptocurrency met 30 procent gestegen en heeft onlangs voor het eerst in de geschiedenis de grens van 90.000 dollar doorbroken. Beleggers stromen toe naar Bitcoin te midden van de verwachtingen van minder strenge Amerikaanse regelgeving, wat het bullish sentiment verder aanwakkert en het vooruitzicht van een zes-cijferig prijskaartje voor Bitcoin vergroot.
Geopolitieke zorgen en economische onzekerheid werpen een schaduw over de eurozone. De dreigementen van Trump over invoerrechten hebben de angst voor de toch al kwetsbare economie van de regio vergroot. De euro is met ongeveer 5 procent in waarde gedaald ten opzichte van de piek in september, meer dan een jaar eerder. Sommige analisten voorspellen dat de euro zelfs pariteit met de dollar zou kunnen bereiken. Handelaren verwachten een kans van 20 procent dat de Europese Centrale Bank volgende maand de rente met 50 basispunten verlaagt. Meer inzicht in de economische gezondheid van de eurozone kan aan het einde van de week verschijnen, wanneer Duitsland haar BBP-cijfers over het derde kwartaal bekendmaakt.
Opkomende markten en rente
De centrale bank van Indonesië komt woensdag bijeen om te beslissen over de rentetarieven, waarbij economen verdeeld zijn over de vraag of ze zullen kiezen voor een renteverlaging of de status quo zullen handhaven. Op donderdag worden ook rentebesluiten verwacht van Turkije en Zuid-Afrika, wat het landschap van de opkomende markten nog complexer maakt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!