Olieprijzen dalen door zorgen over afnemende vraag


Key takeaways

  • De olieprijzen daalden vrijdag met meer dan 2 procent als gevolg van de bezorgdheid van beleggers over de zwakkere Chinese vraag en de mogelijke vertraging van de renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve.
  • Brent crude futures eindigden de dag 1,52 dollar lager op 71,04 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) crude futures 1,68 dollar daalden en sloten op 67,02 dollar.
  • De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar naar verwachting met 920 kb/d toenemen en in 2025 in de buurt komen van 1 mb/d, tot respectievelijk 102,8 mb/d en 103,8 mb/d.

De olieprijzen daalden vrijdag met meer dan 2 procent, gedreven door de bezorgdheid van beleggers over de zwakkere Chinese vraag en de mogelijke vertraging in het tempo van de renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve. Brent crude futures eindigden de dag 1,52 dollar lager op 71,04 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) crude futures 1,68 dollar daalden en sloten op 67,02 dollar.

De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar naar verwachting met 920 kb/d toenemen en in 2025 in de buurt komen van 1 mb/d, tot respectievelijk 102,8 mb/d en 103,8 mb/d. Deze groeivertraging ten opzichte van voorgaande jaren wordt toegeschreven aan het afnemende effect van het herstel van de vraag na de pandemie, de trage wereldwijde economische omstandigheden en de toenemende toepassing van schone energietechnologieën.

Trends

Het olieaanbod steeg in oktober met 290 kb/d tot 102,9 mb/d, voornamelijk door de terugkeer van Libische olievaten op de markt ter compensatie van de verminderde aanvoer uit Kazachstan en Iran. OPEC+ heeft de vermindering van extra vrijwillige productiebeperkingen uitgesteld tot op zijn vroegst januari. Van niet-OPEC+ producenten wordt verwacht dat ze het aanbod zowel in 2024 als in 2025 met ongeveer 1,5 mb/d zullen verhogen.

De raffinagemarges verbeterden in oktober, gesteund door seizoensgebonden onderhoud en economische run cuts die leidden tot hogere product cracks. De wereldwijde raffinageruns bereikten in oktober een seizoensgebonden dieptepunt voordat ze in november begonnen te herstellen. Verwacht wordt dat het gemiddelde dit jaar 82,8 mb/d zal bedragen, oplopend tot 83,4 mb/d in 2025.

Marktontwikkelingen

De jaarlijkse groei van ongeveer 600 kb/d wordt dit jaar voornamelijk aangedreven door OESO Noord- en Zuid-Amerika (+360 kb/d) en niet-OESO-regio’s in 2025. De wereldwijde olievoorraden daalden in september aanzienlijk met 47,5 mb en bereikten hun laagste niveau sinds januari, dankzij een scherpe daling van zowel de OESO-olieproducten als de niet-OESO-voorraden ruwe olie.

Brent futures stegen met 2,50 dollar per vat op maandbasis tot 75,38 dollar per vat in oktober, maar handelden binnen een brede range van 10 dollar per vat. De prijzen piekten aan het begin van de maand op 80,90 dollar per vat als gevolg van de escalerende spanningen in het Midden-Oosten, maar daalden daarna tot ongeveer 73 dollar per vat. De speculatieve positie op de papiermarkten blijft vlakbij het historische laagste niveau.

Marktaandacht verschuift

De olieprijzen zijn teruggevallen van de hoogste niveaus van begin oktober, toen de aandacht van de markt verschoof van aanvoerrisico’s naar zorgen over de gezondheid van de wereldeconomie, een trage vraag naar olie en een ruim aanbod. Nadat de Brent crude futures begin oktober de 80 dollar per vat hadden overschreden, zakten ze medio november terug naar ongeveer 72 dollar per vat, toen de bezorgdheid over een Israëlische aanval op de Iraanse energie-infrastructuur afnam.

Marktdeelnemers richten zich opnieuw op fundamentele factoren, zoals de zwakke vraag uit China, de herstart van de Libische olieproductie en de geplande afbouw van de OPEC+ productieverlagingen, wat allemaal wijst op een goed voorziene oliemarkt in 2025. Het wereldwijde olieaanbod zal naar verwachting gestaag toenemen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat de Verenigde Staten, na de Amerikaanse verkiezingen begin november, in 2024 en 2025 de groei van het niet-OPEC+ olieaanbod met 1,5 miljoen vaten per dag zullen leiden, waarbij ook een hogere productie wordt verwacht van Canada, Guyana en Argentinië.

Vooruitzichten producenten

Brazilië, dat dit jaar te kampen heeft met ongeplande uitval en operationele uitdagingen, zal volgend jaar naar verwachting een belangrijke bron van groei zijn. De grootste producent van Latijns-Amerika zal naar verwachting het aanbod met 210 kb/d verhogen tot 3,7 mb/d in 2025, omdat meer dan 800 kb/d aan nieuwe capaciteit online komt.

De totale groei van deze vijf Amerikaanse producenten zal waarschijnlijk groter zijn dan de verwachte groei van de vraag in 2024 en 2025. In deze context heeft de OPEC+ alliantie besloten om een geplande productieverhoging uit te stellen op haar vergadering van 3 november. De producentengroep, die geleidelijke productieverhogingen had gepland vanaf 180 kb/d in december, kondigde aan dat het nu op zijn vroegst vanaf januari zal beginnen met het afbouwen van extra vrijwillige verlagingen.

Marktstabiliteit

De huidige balansen suggereren dat zelfs als de OPEC+ bezuinigingen van kracht blijven, het wereldwijde aanbod volgend jaar de vraag met meer dan 1 mb/d zal overstijgen. Met de aanvoerrisico’s die altijd aanwezig zijn, zou een losser evenwicht de broodnodige stabiliteit bieden aan een markt die verstoord is door de Covid pandemie, de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne en de recente onrust in het Midden-Oosten.

De olieprijzen daalden vrijdag met meer dan 2 procent, gedreven door zorgen van beleggers over een zwakkere Chinese vraag en een mogelijke vertraging in het tempo van de renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve.

De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar naar verwachting met 920 kb/d toenemen en in 2025 in de buurt komen van 1 mb/d, tot respectievelijk 102,8 mb/d en 103,8 mb/d. Deze groeivertraging ten opzichte van voorgaande jaren wordt toegeschreven aan het afnemende effect van het herstel van de vraag na de pandemie, de trage wereldwijde economische omstandigheden en de toenemende toepassing van schone energietechnologieën.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.