TotalEnergies voorspelt piekvraag naar olie in 2030 te midden van uitdagingen energietransitie


Key takeaways

  • TotalEnergies verwacht een piek in het wereldwijde olieverbruik in 2030.
  • Het bedrijf verwacht een hoog plateau en een “zeer langzame” daling van de vraag naar olie na de piek.
  • Ongeacht de scenario’s verwacht TotalEnergies een stijging van de vraag naar gas tot ten minste 2030.

De op drie na grootste olie- en gasmaatschappij ter wereld verwacht een piek in het wereldwijde olieverbruik in 2030. Deze voorspelling staat in hun jaarlijkse rapport over de evolutie van het wereldwijde energiesysteem, dat werd uitgebracht in de aanloop naar de COP29 klimaatconferentie. De komende VN-klimaatconferentie in Bakoe, Azerbeidzjan (11-22 november), is bedoeld om een nieuw doel voor financiële hulp aan ontwikkelingslanden vast te stellen om hen te helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich aan te passen aan de klimaatverandering die door fossiele brandstoffen wordt veroorzaakt.

Net als het Internationaal Energieagentschap (IEA) vorige maand, presenteert TotalEnergies zijn visie op het toekomstige energielandschap. Hun zesde jaarlijkse rapport analyseert de vooruitzichten voor de evolutie van het wereldwijde energiesysteem in drie mogelijke decarbonisatiescenario’s tegen 2050, een cruciale benchmark in de strijd tegen klimaatverandering. Het eerste scenario, gebaseerd op het huidige beleid, en het tweede, een tussenliggend scenario, voorspellen beide een temperatuurstijging van meer dan 2 graden Celsius ten opzichte van pre-industriële niveaus. Alleen het “doorbraak”-scenario is in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs en streeft naar een temperatuurstijging van minder dan 2 graden in 2100.

Uitdagingen energietransitie

TotalEnergies voorziet in de eerste twee scenario’s geen piek in de vraag naar olie voor het einde van het huidige decennium. Als redenen worden onder meer de toenemende vraag naar energie in ontwikkelingslanden en hardnekkige obstakels in de energietransitie genoemd, waaronder ontoereikende investeringen in elektriciteitsnetten en een langzamer dan verwachte overstap op elektrische voertuigen. Aurélien Hamelle, directeur-generaal Strategie & Duurzaamheid van TotalEnergies, wees erop dat “we vandaag de dag minder dan 20 procent elektrische voertuigen in de Europese autoverkoop hebben”.

Voorspellingen vraag naar olie

In hun basisscenario verwacht TotalEnergies een piek in de vraag naar olie rond 2035, gevolgd door een hoog plateau en een “zeer langzame” daling. De vraag naar olie zou tegen 2050 nog steeds ongeveer 90 miljoen vaten per dag bereiken, iets minder dan het huidige dagelijkse verbruik van 104 miljoen vaten dat door de OPEC wordt voorspeld voor 2024. Het middenscenario voorspelt een piek net na 2030, gevolgd door een plateau en een meer merkbare daling, waarbij de vraag tegen 2050 ongeveer 65 miljoen vaten per dag zou bereiken. In het doorbraakscenario zou de piek iets voor 2030 liggen en zou het olieverbruik dalen tot 44 miljoen vaten per dag in 2050.

Projecties gasvraag

Ongeacht de scenario’s verwacht TotalEnergies een toename van de vraag naar gas, ten minste tot 2030 en mogelijk zelfs tot na 2040, afhankelijk van de verschillende projecties. Gas wordt gezien als een essentiële energiebron om de intermittentie van wind- en zonne-energie te compenseren en om elektriciteit te “decarboniseren”. Een gascentrale stoot ongeveer twee keer minder CO2 uit dan kolencentrales, die in 2022 nog goed waren voor 74 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.