Bedrijven met een overschot aan liquiditeit zoeken vaak manieren om deze middelen rendabel te investeren. Hoewel Private Banking vaak geassocieerd wordt met privébeleggingen voor vermogende particulieren, blijkt dat er ook beleggingsoplossingen bestaan die specifiek zijn afgestemd op ondernemingen. Jo Hendrix, Head of Business Development ING Private Banking, licht toe dat een van de meest interessante oplossingen voor bedrijven die hun overtollige cash willen beleggen, het investeren in DBI-fondsen is.
Wat staat DBI voor?
DBI staat voor “Definitief Belast Inkomen”. Het Belgische zomerakkoord van 2017 introduceerde een aantrekkelijke fiscale vrijstelling voor ondernemingen die investeren in aandelen van andere ondernemingen. Hierdoor kunnen dividenden en vermogenswinsten onder bepaalde voorwaarden 100% worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Om in aanmerking te komen voor deze belastingvrijstelling, moeten bedrijven echter voldoen aan drie belangrijke voorwaarden:
- Participatievoorwaarde: de investering in de onderneming moet minstens 10% van de aandelen omvatten of een waarde van minimaal 2,5 miljoen euro hebben.
- Permanentievoorwaarde: de deelneming moet minimaal één jaar aangehouden worden.
- Fiscale voorwaarde: de onderneming waarin geïnvesteerd wordt, moet onderworpen zijn aan een vennootschapsbelasting of een gelijkwaardig belastingregime dat niet meer voordelen biedt.
DBI-fondsen: oplossing voor kleinere bedrijven
Voor kleinere bedrijven kunnen deze voorwaarden een obstakel vormen, omdat het bedrag of het percentage in sommige gevallen moeilijk haalbaar is. DBI-fondsen bieden een uitkomst: ze laten bedrijven toe te profiteren van de fiscale voordelen van DBI zonder zelf te moeten voldoen aan de strikte participatievereisten. “Dit maakt DBI-fondsen een interessante optie voor bedrijven die willen beleggen, maar geen grote bedragen willen vastleggen in één specifieke onderneming,” aldus Jo Hendrix.
Een DBI-fonds is een beleggingsfonds zonder kapitaalbescherming dat jaarlijks minimaal 90% van zijn netto-inkomsten uitkeert in de vorm van dividenden. Het fonds belegt voornamelijk in aandelen en richt zich op een lange beleggingshorizon, wat kan bijdragen aan een stabiel rendement op lange termijn.
Wat zijn de risico’s?
Zoals bij elke belegging brengen DBI-fondsen risico’s met zich mee. Beleggen in aandelen betekent dat het rendement van het fonds zal fluctueren, en het is dus niet gegarandeerd dat het belegde kapitaal volledig gerecupereerd kan worden. Jo Hendrix onderstreept dat de investering moet aansluiten bij het beleggingsprofiel dat de onderneming voor zichzelf heeft gedefinieerd. Het is essentieel dat bedrijven een weloverwogen keuze maken en zich goed laten informeren over de mogelijke risico’s en opbrengsten.
Fiscale optimalisatie en een slimme inzet van liquiditeiten
Voor bedrijven die hun overschot aan liquiditeit willen benutten en daarbij op zoek zijn naar belastingvoordelen, kunnen DBI-fondsen een aantrekkelijke oplossing zijn. Ze bieden immers niet alleen een manier om geld rendabel te beleggen, maar ook om optimaal te profiteren van fiscale vrijstellingen. “Voor de ING DBI-oplossing hebben we ervoor gekozen om het aandelenbeleggingsbeleid toe te vertrouwen aan Goldman Sachs en de fiscale DBI-aspecten onder de expertise van PWC Legal Belgium te brengen. Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe wij bij ING Private Banking onafhankelijk de beste partners selecteren om onze klanten de crème de la crème van wereldwijde beleggingsoplossingen aan te bieden”, verklaar Jo Hendrix. Hij adviseert ondernemingen om met een Private Banker te spreken en na te gaan of DBI-fondsen passen binnen hun beleggingsstrategie en risicoprofiel.
DBI-fondsen bieden Belgische ondernemingen een concrete kans om zowel hun financiële groei te ondersteunen als hun belastinglast te optimaliseren.