Key takeaways
- Ontwikkelde landen blokkeerden tijdens de COP16 een fonds om armere landen te helpen ecosystemen te herstellen.
- Het verzet van de EU tegen het nieuwe fonds was niet verrassend, gezien hun consistente standpunt voorafgaand aan de besprekingen.
- De bijeenkomst had als doel het mondiale biodiversiteitsraamwerk van Kunming-Montreal uit 2022 nieuw leven in te blazen.
De COP16-besprekingen over biodiversiteit eindigden abrupt in Cali, Colombia nadat ontwikkelde landen de oprichting van een fonds om armere landen te helpen bij het herstel van hun ecosystemen blokkeerden. Dit besluit, genomen door landen als de EU, Japan en Canada, maakte veel Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse afgevaardigden woedend en zorgde ervoor dat sommigen zich terugtrokken uit discussies over andere onderwerpen. De uitkomst wierp een schaduw over een conferentie die tot doel had het mondiale biodiversiteitsraamwerk van Kunming-Montreal uit 2022 nieuw leven in te blazen, een verdrag met ambitieuze doelen om het verlies aan biodiversiteit wereldwijd een halt toe te roepen en om te keren.
Terwijl COP16 overeenkomsten bereikte over belangrijke punten zoals het betrekken van inheemse groepen in besluitvormingsprocessen, bleek het falen om financieringszorgen aan te pakken zeer teleurstellend. An Lambrechts, hoofd van de Greenpeace-delegatie bij COP16, benadrukte de urgentie van het dichten van de financieringskloof voor de bescherming van zowel mens als natuur.
Geen verrassende beslissing
De EU had zich voorafgaand aan de besprekingen consequent uitgesproken tegen een nieuw fonds, waardoor deze uitkomst niet verrassend was. Ondanks aanvankelijke obstakels werd er een akkoord bereikt over het gebruik van Digitale Sequentie Informatie (DSI). Die term verwijst naar de digitale gegevens van genetische sequenties die afkomstig zijn van organismen zoals planten, dieren, bacteriën en virussen. Het nieuwe akkoord bepaalt dat farmaceutische en cosmetische bedrijven die profiteren van DSI vrijwillig zouden bijdragen aan een fonds genaamd het Cali fonds, dat vervolgens zou worden gebruikt door landen waar de DSI vandaan komt voor natuurherstel.
Andere opmerkelijke resultaten waren de oprichting van een hulporgaan dat de deelname van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen aan het biodiversiteitskader moet garanderen en de erkenning van mensen van Afrikaanse afkomst als bewaarders van biodiversiteit. Er werd ook een belangrijke stap voorwaarts gezet door een verband te leggen tussen biodiversiteitsverlies en klimaatverandering, een cruciale kwestie in aanloop naar COP29. Het resultaat van de bijeenkomst benadrukt echter de hardnekkige uitdaging om voldoende financiering te vinden voor het behoud van biodiversiteit.
Continu zorgen
Ondanks eerdere toezeggingen en bijdragen van ontwikkelde landen blijft het financiële gat aanzienlijk. Een groep ministers uit landen in Afrika, Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan toonde zich bezorgd over het gebrek aan meer internationale natuurfinanciering in hun landen en drong er bij de rijke landen op aan om dringend nieuwe financiering voor biodiversiteit beschikbaar te stellen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!