Key takeaways
- Het vertrouwen van het publiek in de Zwitserse banksector is afgenomen na de Credit Suisse-crisis van vorig jaar.
- Nieuwe regelgeving moet zowel de financiële sector als de belastingbetalers beschermen door toekomstige reddingsoperaties met overheidsgeld te voorkomen.
- Strengere kapitaaleisen worden voorgesteld voor UBS en drie andere grote banken, met potentiële extra kapitaaleisen die worden geschat tussen15 miljard en 25 miljard dollar.
Vertrouwen in financiële sector herstellen na crisis Credit Suisse
De Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter benadrukte dat het vertrouwen van het publiek in de banksector aanzienlijk is afgenomen na de Credit Suisse-crisis van vorig jaar.
Ze verklaarde dat de regering nieuwe regels wil opstellen die zowel de financiële sector als de belastingbetalers beschermen, waarbij ze het belang benadrukte van het voorkomen van toekomstige reddingsoperaties die met overheidsgeld worden gefinancierd. Keller-Sutter stelde met klem dat belastingbetalers niet de financiële lasten mogen dragen voor mogelijk wangedrag binnen banken en hun management.
Reactie van de overheid en kapitaalvereisten
Eerder dit jaar stelde de Zwitserse regering strengere kapitaaleisen voor UBS, de grootste kredietverstrekker van Zwitserland, en drie andere grote banken. Deze maatregelen waren bedoeld om de financiële sector te versterken na de ineenstorting van Credit Suisse. Specifieke details over de kapitaaleisen zijn echter nog in ontwikkeling.
UBS heeft haar bezorgdheid geuit over mogelijke extra kapitaaleisen, die worden geschat tussen15 miljard en 25 miljard dollar. Terwijl de overheid streeft naar een concurrerende bankensector, benadrukte Keller-Sutter hun verantwoordelijkheid om het hele land te beschermen door het ongecontroleerde faillissement van systeemrelevante banken te voorkomen.
De regering streeft naar een evenwicht tussen het stimuleren van een concurrerend financieel centrum en het waarborgen van de veiligheid ervan. De minister merkte op dat zowel banken als de overheid prioriteit geven aan stabiliteit, wat suggereert dat deze doelen niet inherent tegenstrijdig zijn.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!