Volkswagen overweegt massaal banen te schrappen en fabrieken te sluiten in het kader van herstructurering in Duitsland


Key takeaways

  • Volkswagen overweegt ingrijpende herstructureringsmaatregelen.
  • Het management van het bedrijf wil het personeelsbestand met tienduizenden verminderen.
  • Voorgestelde loonsverlaging van 10 procent voor resterende werknemers wordt overwogen.

Volkswagen overweegt ingrijpende herstructureringsmaatregelen, waaronder de sluiting van ten minste drie Duitse fabrieken en een forse personeelsreductie. Het management van het bedrijf wil het personeelsbestand met tienduizenden verminderen, wat gevolgen kan hebben voor alle huidige Duitse vestigingen. Daarnaast wordt een voorgestelde loonsverlaging van 10 procent voor de resterende werknemers overwogen.

Voorstellen onthuld na onderhandelingen

Deze voorstellen werden uiteengezet in een verklaring van personeelsvertegenwoordigers na recente onderhandelingen tussen Volkswagen en vakbondsleiders. Daniela Cavallo, de voorzitster van de Algemene Ondernemingsraad, toonde zich ongerust en verklaarde dat dit plan het begin is van een “uitverkoop” binnen de grootste industriële groep van Duitsland. Ze benadrukte de mogelijke gevolgen voor alle Duitse VW-fabrieken en verklaarde dat geen enkele fabriek veilig is voor sluiting.

Uitdagingen voor Volkswagen

Deze ontwikkelingen volgen op de recente aankondiging van de tweede winstwaarschuwing van Volkswagen in slechts drie maanden. Het bedrijf wordt geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van de afgenomen vraag op zowel de Chinese als de Europese markt, in combinatie met problemen bij de overgang naar elektrische voertuigen.

Mogelijke gevolgen

Als deze sluitingen werkelijkheid worden, zou het de eerste keer in de 87-jarige geschiedenis van Volkswagen zijn dat een fabriek in eigen land wordt gesloten. De Duitse divisie heeft momenteel tien fabrieken en heeft 300.000 mensen in dienst.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.