Philips omzet blijft achter bij verwachtingen door daling vraag in China


Key takeaways

  • Philips rapporteerde lager dan verwachte omzet als gevolg van afgenomen vraag uit China.
  • Aangepaste EBITA voldeed aan de verwachtingen, maar werd beïnvloed door hoge royalty-inkomsten, die zonder deze inkomsten lager zouden zijn uitgevallen.
  • Underperformance in diverse segmenten, waaronder Diagnosis & Treatment en Connected Care.

Philips rapporteert lagere omzet

Philips rapporteerde een lager dan verwachte omzet over het derde kwartaal, waardoor de vooruitzichten voor het hele jaar naar beneden zijn bijgesteld. Het bedrijf schreef dit voornamelijk toe aan de afgenomen vraag uit China, wat leidde tot een omzetdaling van 3 procent vergeleken met de voorspellingen van analisten en een daling van 2 procent in de orderontvangst na een robuust voorgaand kwartaal.

Tekort aan inkomsten en bezorgdheid over groeitraject

Hoewel de aangepaste EBITA aan de verwachtingen voldeed, wezen analisten van UBS erop dat dit cijfer werd beïnvloed door ongewoon hoge royalty-inkomsten. Zonder deze stimulans zou de aangepaste EBITA 8 procent lager zijn uitgevallen. Het management verwacht nu voor het hele jaar een omzetgroei tussen 0,5 procent en 1,5 procent, een aanzienlijke daling ten opzichte van de aanvankelijke prognose van 3 procent-5 procent. Deze bijstelling weerspiegelt de toegenomen onzekerheden, met name op de Chinese markt, waar de uitdagingen op het gebied van de vraag zijn toegenomen.

Onderprestaties in alle segmenten

Analisten van UBS benadrukten underperformance in verschillende segmenten van Philips. De omzet van Diagnosis & Treatment daalde met 3 procent onder de consensusramingen, met een autonome daling van slechts 1 procent in plaats van de verwachte groei van 2 procent. Personal Health en Connected Care presteerden ook onder de verwachtingen, met respectievelijk 3 procent en 7 procent lagere resultaten dan voorspeld. Geen van beide segmenten toonde autonome groei of de verwachte verhogingen.

Druk op onderliggende winstgevendheid

Ondanks de gunstige invloed van royalty’s op de inkomsten, blijft de onderliggende winstgevendheid onder druk staan. De verlaagde verwachtingen en de tegenvallende inkomsten hebben een negatieve invloed gehad op het beleggerssentiment, waardoor analisten van UBS van mening zijn dat dit zou kunnen leiden tot verder onderzoek, vooral gezien de teleurstellende orderontvangst van het bedrijf na een relatief zwakke vergelijkingsperiode vorig jaar. Analisten van J.P. Morgan sloten zich hierbij aan en voorspelden een mogelijke daling van de aandelenkoers en suggereerden dat de margeverwachtingen met 2-3 procent verlaagd zouden kunnen worden voor zowel de omzet als de aangepaste EBITA.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.