G7 gaan bevroren Russische tegoeden gebruiken voor lening van 50 miljard dollar aan Oekraïne


Key takeaways

  • Oekraïne krijgt een lening van 50 miljard dollar (46,3 miljard euro) uit winsten van bevroren Russische tegoeden.
  • De uitbetaling van de fondsen zou tegen het einde van het jaar moeten beginnen. Het zal worden terugbetaald met toekomstige inkomsten uit de bevriezing van Russische overheidsactiva.
  • De VS hebben in december 20 miljard dollar (18,5 miljard euro) toegezegd voor deze lening. Dat doen ze om hun bijdrage te beschermen tegen mogelijke politieke verschuivingen. Dat laatste is nodig met de aankomende presidentsverkiezingen.

De leiders van de Groep van Zeven hebben een akkoord bereikt over een lening van 50 miljard dollar aan Oekraïne, met behulp van winsten uit bevroren Russische tegoeden. Deze beslissing is aangekondigd na een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7 in Washington. De groep verklaarde – via Politico – dat deze leningen zullen worden terugbetaald met toekomstige inkomsten uit de bevriezing van Russische overheidsactiva, met inachtneming van de respectieve rechtssystemen en het internationaal recht.

Het is de bedoeling dat de uitbetaling van de fondsen tegen het einde van het jaar begint. Deze lening zal volledig worden gefinancierd uit de winsten die voortvloeien uit de bevriezing van meer dan 250 miljard dollar aan Russische activa in westerse landen. Die bevriezingen kwamen er na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. De Verenigde Staten hebben toegezegd in december 20 miljard dollar bij te dragen aan deze lening. Die vroege betaling komt er om hun bijdrage te beschermen tegen mogelijke politieke verschuivingen in verband met de komende Amerikaanse verkiezingen.

De overeenkomst en bijdragen

De overeenkomst volgde op een eerdere aankondiging van de VS dat substantiële bijdragen afhankelijk zouden zijn van een herziening van de sanctieregelgeving door de EU. De EU heeft tot 35 miljard euro toegezegd aan Oekraïne en zal naar verwachting nog eens 20 miljard dollar toewijzen. De EU bezit dan ook het grootste deel van de bevroren tegoeden. De resterende 10 miljard dollar wordt verdeeld onder het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan.

Leningovereenkomsten en tijdlijnen

Volgens een verklaring van de ministers van de G7 zullen deze fondsen betaald worden via bilaterale leningen, die beginnen op 1 december en lopen tot eind 2027. Elke leningsovereenkomst moet uiterlijk op 30 juni 2025 zijn afgerond, in overeenstemming met de onmiddellijke financieringsbehoeften van Oekraïne. De EU heeft deze week de versnelde procedure voor haar bijdrage aan de lening succesvol afgerond.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.